Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Έρχονται αγροτικές κινητοποιήσεις...

* Σύσκεψη αγροτικών συλλόγων στον Παλαμά 

H δραματική κατάσταση που επικρατεί στους περισσότερους αγρότες του νομού Καρδίτσας τέθηκε επί τάπητος για άλλη μια φορά στην αποψινή σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).


Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και τα οποία, όπως ειπώθηκε, είναι ιδιαιτέρως αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα από τις παρεμβάσεις του προέδρου της ΕΟΑΣΚ κ. Βαγγέλη Μπούτα και του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά κ. Κώστα Τζέλλα, αλλά και πολλών αγροτών, διαφάνηκε η αγωνιστική ετοιμότητα και η διάθεση για συντονισμό της δράσης τους για μαζικές κινητοποιήσεις.

Ο κ. Μπούτας ενημέρωσε τους αγρότες για τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών, που έγινε στη Λάρισα και έθεσε το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων για τους επόμενους μήνες. Η πρώτη αγωνιστική εκδήλωση, θα είναι η συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει την 1η Νοεμβρίου στην Αθήνα, όπου οι αγρότες θα ενώσουν τη φωνή τους με όλο τον εργαζόμενο λαό, τους συνταξιούχους και τη νεολαία με στόχο την επίλυση των προβλημάτων τους. «Θέλουμε μια πιο στέρεας μορφής συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων, αγροτών και εργαζομένων», τόνισε.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα υπάρξει νέα πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων περί τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τότε αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κατά τόπους συντονισμένες δράσεις, όπως επισκέψεις – διαμαρτυρίες στα γραφεία του ΕΛΓΑ, του ΟΓΑ, των Εφοριών, Τραπεζών, κ.λπ. 

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ αναφέρθηκε διεξοδικά στα αυξημένα προβλήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα στη νέα ΚΑΠ που έρχεται να μειώσει τις επιδοτήσεις όχι από το 2015 όπως είχαν πει, αλλά από τη φετινή χρονιά. Επίσης, αναφέρθηκε στα συνολικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την αγροτική παραγωγή που έχουν μειωθεί σημαντικά, στον ΕΝΦΙΑ που χαρατσώνει τα χωράφια φέρνοντας οικονομικά αδιέξοδα κυρίως στους μικρομεσαίους και φτωχούς αγρότες, στα κόκκινα δάνεια των αγροτών προς την (πρώην) ΑΤΕ, στον ΕΛΓΑ που είναι το «μεγάλο αγκάθι» για τον αγρότη που ενώ καλείται να πληρώσει δεν έχει την απαραίτητη κάλυψη στις ζημιές των καλλιεργειών του ή των κοπαδιών του όπως συνέβη με τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων.
Το αγροτικό κίνημα –τόνισε ο κ Μπούτας- πρέπει να είναι καλά συγκροτημένο, συμπαγές και δυνατό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στους αγώνες που απαιτούνται να γίνουν, για να είναι σε θέση να ασκεί συνεχείς πιέσεις για την επίλυση των καυτών προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Προς αυτό το σκοπό, θα γίνουν περιοδείες στα χωριά του νομού, για ενημέρωση των αγροτών, διαμόρφωση αγωνιστικού κλίματος και συντονισμό της δράσης αγροτών και κτηνοτρόφων. Γνωρίζουμε τα προβλήματά μας, έχουμε αιτήματα, θα τα παλέψουμε και θα τα διεκδικήσουμε, με επιμονή και αποφασιστικότητα, κατέληξε ο κ. Μπούτας.

Γ.Γκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου