Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Πλημμύρισε η Ψαθοχώρα…

* Το σπάσιμο αναχώματος είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες σιτηρών και να «βουλιάξουν» πολλά σπίτια στον οικισμό της Ψαθοχώρας
* Επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής του Παλαμά και ο καθαρισμός των ποταμών

Η έλλειψη έργων υποδομής, έγινε για άλλη μια φορά η αιτία να παρουσιαστούν έντονες πλημμύρες στην περιοχή του δήμου Παλαμά, με αφορμή τις βροχοπτώσεις του τελευταίου διημέρου...
 
 Συγκεκριμένα, χιλιάδες στρέμματα χειμερινών καλλιεργειών σιτηρών έχουν καλυφτεί πλήρως από τα νερά του ποταμού Καλέντζη, όταν υποχώρησε το ανάχωμα λίγο έξω από την Ψαθοχώρα προς το Μακρυχώρι. 
Από την ορμή των νερών δεν γλίτωσε αυτή τη φορά και ο οικισμός της Ψαθοχώρας, αφού πάνω από δέκα σπίτια κυριολεκτικά βούλιαξαν στα νερά, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις οικοσκευές.
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες της δημοτικής Αρχής και προσωπικά του δημάρχου Παλαμά κ. Κων. Πατσιαλή, αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα και να αποφευχθούν οι καταστροφές, αυτό δεν έγινε κατορθωτό με αποτέλεσμα να επέλθουν οι ζημιές που έχουν προκληθεί, αφού η ορμητικότητα των νερών ήταν μεγάλη.
Από την πρώτη στιγμή της βροχόπτωσης όλα τα μηχανήματα του δήμου τέθηκαν σε λειτουργία και συνεχίζουν να εργάζονται για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα, αλλά και για την αποκατάσταση όσων έχουν προκληθεί. 
Στον αγώνα για την αντιμετώπιση της άσχημης κατάστασης έχουν επιστρατευτεί και μηχανήματα ιδιωτών που δουλεύουν πυρετωδώς…
Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής μηχανήματα ιδιωτών απομακρύνουν τα νερά από τον πλημμυρισμένο οικισμό της Ψαθοχώρας, αφού πρώτα κατασκεύασαν πρόχειρο φράγμα υπερυψώνοντας με πετροχάλικο ένα περιφερειακό δρόμο του χωριού, φράζοντας την είσοδο των νερών από τα σπασμένο ανάχωμα.
 

Επιβεβλημένη θεωρείται η συνδρομή του κράτους και της Περιφέρειας στην αποζημίωση των ιδιοκτητών των σπιτιών που καταπατήθηκαν από τα νερά, για την αντικατάσταση της οικοσκευής τους που έχει καταστραφεί.
Επίσης, η πολιτεία θα πρέπει να προβεί άμεσα στην καταγραφή και αποζημίωση των παραγωγών, τα σιτηρά των οποίων έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα είτε να καταστραφούν ολοσχερώς είτε να αποδώσουν μειωμένη παραγωγή.
Γενικότερα, το κράτος θα πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις στο διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής του δήμου Παλαμά, που δεν είναι άλλο από τις συχνές πλημμύρες οικισμών και χωραφιών, ακόμα και με τις μικρότερες βροχές.
Συγκεκριμένα, μετά και τις νέες καταστροφές, είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση όλων των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης του δήμου Παλαμά και τον άμεσο καθαρισμό των ποταμών από τα δέντρα, κλαδιά και άλλα φερτά υλικά, καθώς και την εκβάθυνσή τους, ούτως ώστε να αποφεύγονται η υπερχείλισή τους και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου