Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Με καρνάβαλο το... τρακτέρ!!!

Με ήλιο και υψηλή θερμοκρασία ξεκίνησε ο Καρνάβαλος στον Παλαμά, χθες Κυριακή της Τυρινής, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, για να κλείσει με τσουχτερό κρύο περί τις 7 το βράδυ στην κεντρική πλατεία, όπου κατέληξαν οι καρναβαλιστές και το μεγάλο πλήθος μετά την παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων του παλαμιώτικου καρναβαλιού...

Το φετινό καρναβάλι του Παλαμά, χαρακτηρίστηκε από το πλήθος (δημοτών αλλά και κατοίκων από άλλα χωριά εκτός του δήμου) που συνέρρευσε για να δει τα άρματα και να απολαύσει το χιούμορ και τη σάτιρα που κυριάρχισε και φέτος.

Ο φετινός παρουσιαστής του Παλαμιώτικου Καρναβαλιού, ήταν ο Σοφαδίτης Θανάσης Πάτρας, γνωστός από την τηλεόραση. Λιτός στην εμφάνισή του, χωρίς φανταχτερά ντυσίματα και άλλες φιοριτούρες (που είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες χρονιές), παρουσίασε τα άρματα με χιούμορ και φυσικά στην τοπική μας γλώσσα και προφορά, την οποία κατέχει καλά και χρησιμοποιεί ευρέως και με καμάρι και στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις... 
Και αυτό είναι ιδιαιτέρως θετικό, για τον ίδιο αλλά και για όλους εμάς τους συντοπίτες του. Και οπωσδήποτε, η χρήση της καραγκούνικης προφοράς τιμά και τον Παλαμά με το καρναβάλι του.
Όμως υπάρχει και ένα αρνητικό στοιχείο στη φετινή διοργάνωση. Κοινή άποψη όλων όσων παρακολούθησαν την καρναβαλική παρέλαση, ήταν ότι τα άρματα "εξαφανίζονταν" μπροστά στον όγκο των τεράστιων τρακτέρ που τα έσερναν!
"Φέτος τα τρακτέρ αντικατέστηκαν τα άρματα", έλεγαν -εμφανώς απογοητευμένοι- πάρα πολλοί από τους παριστάμενους.
Και είναι γεγονός ότι τα ολοκαίνουργια και πεντακάθαρα (φρεσκοπλημένα) πράσινα τρακτέρ (προτιμήθηκε -και ...τιμήθηκε!!- μια συγκεκριμένη μάρκα) προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή με το μέγεθός τους και να πάρουν όλη τη... δόξα, από τα καρναβαλικά άρματα που έφτιαξαν με μεράκι και πολύ δουλειά μικροί και μεγάλοι, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.
Φυσικά και φέτος ξεχωρίσαμε το άρμα - σύνθεση των αγροτών με θέμα "μας φάγανε τα σκλήκια"(!!!), που όμως πέρασε απαρατήρητο από την ..."κριτική επιτροπή" που βράβευσε, όπως και πέρσι, με κριτήρια προσωπικής γνωριμίας και... συμπάθειας!!
Άλλο ένα στοιχείο που παρατηρήσαμε ήταν η μικρή συμμετοχή παιδιών στην παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων μεταμφιεσμένων, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές.
Αυτά τα ολίγα!!
Και του χρόνου, περισσότερες συμμετοχές και καλύτερη διοργάνωση (που δεν την βλέπουμε δυστυχώς)...
Θέλουμε να πιστέψουμε τις δηλώσεις των ιθυνόντων, που υποσχέθηκαν ότι "του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερο το καρναβάλι στον Παλαμά", αλλά για να γίνει έτσι θα πρέπει η διοργάνωση να ξεκινήσει από το φθινόπωρο, να σχεδιαστεί καλά και να υπάρχει ο ανάλογος χρόνος για τις προετοιμασίες, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα καρναβάλια που διοργανώνονται στις άλλες πόλεις. Αν και είμαστε σίγουροι πως δεν θα γίνουν τα παραπάνω, εμείς θα περιμένουμε... (να διαψευστούμε!)
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου