Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Το Νεοχώρι ιστορική έδρα της αυτονομίας των Αγράφων

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λίμνης Πλαστήρα, η Τ.Κ. Νεοχωρίου αναγνωρίζεται ως έδρα Αυτονομίας των Αγράφων, με βάση την συνθήκη του Ταμασίου του 1525.

Παράλληλα θα επιδιωχθεί η δημιουργία πάρκου ιστορικής μνήμης, στη θέση "Νταμάρι". Εκεί θα υψωθούν οι 15 επαναστατικές σημαίες της Θεσσαλίας, που χρησιμοποιήθηκαν ως σύμβολα στα διάφορα κινήματα.

Στο πλαίσιο της όλης προσπάθειας θα ενταχθεί και η ανάδειξη, με καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό τρόπο, όλων των επαναστατικών κειμένων και προκηρύξεων των Αγράφων, ενώ θα οργανωθούν και εκδηλώσεις μνήμης για τους αγώνες για την Ελευθερία.

Το θέμα ήρθε σε πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος, με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νάνο να είναι ο εισηγητής, να αναφέρεται σε ιστορικές πηγές και κείμενα που παραπέμπουν στην συνθήκη του Ταμασίου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε:

<Αν και η Συνθήκη του Ταμασίου αμφισβητείται από κάποιους, ωστόσο έχει αναπαραχθεί σε τέτοιο βαθμό που μοιάζει να θεωρείται για πολλούς συγγραφείς δεδομένη, με το εξής μάλιστα περιεχόμενο:

«Άπαντα τα χωρία των Αγράφων αποτελούσιν αυτονομίαν, η οποία διοικείται υπό συμβουλίου, έχοντος έδραν την παρά το οροπέδιον Νεβροπόλεως ονομαστήν κωμόπολιν (Κασαμπά) Νεοχώριον.

Ουδεμία τουρκική οικογένεια επιτρέπεται να κατοικήση εις τα χωρία των Αγράφων, εκτός του Φαναρίου.

Οι κάτοικοι των πεδινών και ορεινών μερών επικοινωνούν ελευθέρως.

Εκάστη κοινότης των Αγράφων υποχρεούται να πληρώνη εις την Υψηλήν Πύλην ετησίως πεντήκοντα χιλιάδας γρόσια. Το ποσόν δε τούτο θ’ αποστέλλεται παρά του ειρημένου συμβουλίου δι’ εμπίστου προσώπου εις την έδραν της ευδαιμονίας (Κων/πολιν).

Εγένετω εν Ταμασίω τη 10η Μαϊου 1525.

Βέιλερ Βέης Αρχιστράτηγος Θεσσαλίας

Οι προύχοντες των Αγράφων»>.

 

Ακολούθως ο κ. Νάνος τόνισε ότι συνθήκη με το περιεχόμενο όπως αναφέρθηκε δείχνει ότι οι Αγραφιώτες επαναβεβαίωσαν την αυτονομία τους την οποία είχαν και στα χρόνια των Βυζαντινών. Το βέβαιο είναι, πρόσθεσε, ότι οι Οθωμανοί δεν χάρισαν από γενναιοδωρία την Ελευθερία στους Αγραφιώτες, ούτε συμβιβάστηκαν από καλοσύνη με την ιδέα της αυτονομίας. Αντίθετα, εξήγησε, ήθελαν να έχουν ενσωματωμένα τα Άγραφα, χωρίς το κόστος στρατιωτικής επιτήρησης ενός ένοπλου πληθυσμού και μιας δύσκολα ελεγχόμενης περιοχής.

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα πρότεινε τα όσα αναφέραμε ότι αποφασίσθηκαν, τα οποία και έγιναν ομόφωνα δεκτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου