Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Μηνύματα για την 48η Επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Σε μηνύματά τους κόμματα, βουλευτές και άλλοι παράγοντες και συλλογικότητες του νομού μας, τονίζουν την σημασία της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973, για την πτώση της Χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρας μας.

Συγκεκριμένα, εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ του νομού, to KKE, o ΣΥΡΙΖΑ, Σύλλογοι Εργαζομένων, η Επιτροπή Ειρήνης, Σύλλογοι Γυναικών και άλλες συλλογικότητες και ομάδες πολιτών.

 

ΤΣΙΑΡΑΣ: «Σήμερα τιμούμε τους φοιτητές, τους νέους και όλους τους απλούς πολίτες που πάλεψαν σε πολύ δύσκολους καιρούς, για κοινά ιδεώδη, κοινές αρχές και κοινές αξίες. Για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ισονομία, την Παιδεία. Σαν σήμερα πριν 48 χρόνια, οι λέξεις Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, ήχησαν δυνατά και συνένωσαν όλους τους πολίτες απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο και γκρέμισαν», τονίζει στο μήμυνά του ο Κώστας Τσιάρας, καταλήγοντας: «Ενωμένοι, με κοινές αρχές και αξίες, μπορούμε να κρατήσουμε το Πολυτεχνείο ζωντανό. Το οφείλουμε σε αυτούς που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, που έχυσαν το αίμα τους τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας».

ΛΑΠΠΑΣ: «Νοέμβρης του ’73. Απέναντι στον πολιτικό ζόφο που επέβαλε με τη βία η δικτατορία, οι φοιτητές, νέες και νέοι έγιναν σύμβολο αντιδικτατορικής αντίστασης του λαού μας, το σημαντικότερο πολιτικό, και όχι μόνο, γεγονός στην νεότερη ιστορία. Μόνο περηφάνια αισθανόμαστε απέναντι στους αγώνες των φοιτητών, της νεολαίας και των απλών πολιτών. Ναι, μόνο πατριωτισμός μας κατακλύζει για την «αποκοτιά» των φοιτητών, που εναντιώθηκαν στη χούντα των συνταγματαρχών και έβαλαν την σφραγίδα τους στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της», επισημαίνει από τη μεριά του ο Σπύρος Λάππας, τονίζοντας: «Σήμερα τιμάμε τα νιάτα, την Άνοιξη της ζωής, που έφεραν την Άνοιξη της Δημοκρατίας στη χώρα μας, που το νόημά της μεταφερμένο στη σημερινή μας εφιαλτική πραγματικότητα δεν είναι άλλο από τη διαρκή αντίσταση κατά της γενικευμένης καταστολής, της δήθεν αριστείας, της προπαγάνδας από τα «Πετσωμένα» ΜΜΕ, κατά της αδίστακτης εξουσίας που επιχειρεί πάση θυσία και παντί τρόπω τον έλεγχο και την επιτήρηση της κοινωνίας των πολιτών με αυταρχισμό και βία, κατά της απόπειρας να πλήξουν την αξιοπρέπειά μας και να μας μετατρέψουν σε υπηκόους και «αγέλη». Τιμάμε τους νεκρούς με δύο στίχους του Ρίτσου: «Ετούτος ο λαός δεν γονατίζει/παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του», καταλήγει ο κ. Λάππας.

 

Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, στο μήνυμά του τονίζει ότι «48 χρόνια μετά όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτα βάρη, η δημόσια υγεία , η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, το κράτος πρόνοιας, εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις καταλύονται, σε αντίθεση με την τεράστια ανεργία και την φτωχοποίηση που καλπάζουν. Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ καθίστανται σήμερα επίκαιρα και διαχρονικά περισσότερο από ποτέ».

Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας επισημαίνει ότι είναι «χρέος όλων μας και κυρίως του συνδικαλιστικού κινήματος οι διαρκείς αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των Ελευθεριών. Θα μας βρουν απέναντι τους σε κάθε μορφή πολιτικού αυταρχισμού και τρομοκρατίας, απέναντι σε κάθε φαινόμενο φασισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας» και καλεί σε απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «με κατάθεση στεφανιού συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού φορείς, σωματεία και σύλλογοι την Τετάρτη 17 Νοέμβρη στις 18:00 μ.μ. το απόγευμα στην πλατεία Δικαστηρίων».

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Καρδίτσας, επισημαίνει το επίκαιρο του αιτήματος «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» υποστηρίζοντας το «χρέος να βαδίσουμε με τα ίδια αποφασιστικά βήματα, όπως έγινε πριν σαράντα οκτώ (48) χρόνια, για να ανατρέψουμε τα δυσβάσταχτα μέτρα και τα χρέη που φορτώθηκαν με τις μνημονιακές πολιτικές στις πλάτες του Ελληνικού λαού για να διασωθούν οι υποστηρίζοντας τράπεζες και να κερδίσει το κεφάλαιο, που υπονομεύει με κάθε ευκαιρία τους Δημοκρατικούς θεσμούς».

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταγγέλλουν την «απαξίωση στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση», καθώς και την «εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών» αλλά και την προσπάθεια για την «κατάργηση της απεργίας, δικαιώματος που κατακτήθηκε με αίμα», το «ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και την υφαρπαγή των σπιτιών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων» που «τα προσφέρουν τζάμπα στα funds».

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα! Η λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μάς εμπνέει ενάντια στη μοιρολατρία, ενάντια στην αποδοχή της παρακμής. Θυμίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταματήσει έναν λαό που διεκδικεί το δικαίωμά του σε μία καλύτερη ζωή με δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία», τονίζει η Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και καλεί «όλες και όλους να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοεμβρίου -στην Καρδίτσα στις 6μμ της Τετάρτης στην Πλατεία Δικαστηρίων, με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Κινητοποιήσεις που αντικειμενικά ορίζονται και από τον σημερινό αγώνα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και στήριξης του ηρωικού αγώνα των υγειονομικών μας. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Στους αγώνες για την κατοχύρωση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων. Στους αγώνες για μια ζωή με Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία!»

** Σε ανακοίνωσή της, η ΟΜ Εκπαιδευτικών Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τονίζει: «Το Πολυτεχνείο συμβολίζει τον αγώνα και την ενότητα των Ελλήνων που πιστεύουν στη Δημοκρατία και είναι μια από τις πιο σπουδαίες στιγμές των ηρωικών αγώνων του λαού μας, ιδιαίτερα της νεολαίας μας, για το υπέρτατο ιδανικό της Ελευθερίας.

Το σύνθημα του Πολυτεχνείου ‘’Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία’’ είναι στις μέρες μας εξαιρετικά επίκαιρο. Σε μια περίοδο όπου περιφρονείται η υγειονομική ασφάλεια στα σχολεία μας, αποφάσεις παίρνονται με συνθήκες αυθαιρεσίας, η ποιότητα της παιδείας μας υποβαθμίζεται προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, θεσμικοί φορείς εργαλειοποιούνται, το Πολυτεχνείο Ζει. Και είναι πάντα εδώ, ζωντανό κάλεσμα για την ελευθερία, την ανθρωπιά και τη Δημοκρατία.

Το Πολυτεχνείο δεν είναι γιορτή.

Το Πολυτεχνείο δεν είναι μνημόσυνο.

Το Πολυτεχνείο είναι πάντα παρόν στην ατομική και συλλογική μας συνείδηση. Φωτεινό ορόσημο, κάλεσμα για αγώνα.»

 

Συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία

«Ο ηρωικός φοιτητικός και εργατικός - λαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου δεν ήταν ''κεραυνός εν αιθρία''. Υπήρξε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης λαού και νεολαίας. Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ αφιέρωσαν όλες τις δυνάμεις τους στην οργάνωση του αντιδικτατορικού αγώνα» τονίζει σε ανακοίνωσή του η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, όπου επισημαίνονται μεταξύ άλλων:

«Στις μέρες μας ο αντικομμουνισμός οξύνεται και πάλι, με κάθε τρόπο και μέσο: Από το βήμα της Βουλής, μέσα από τις στήλες του αστικού Τύπου, με την εγκληματική δράση νεοναζιστικών συμμοριών, με την ανιστόρητη εξίσωση κομμουνισμού - φασισμού. Ο αντικομμουνισμός, το μίσος για το ΚΚΕ, το εργατικό κίνημα, τους λαϊκούς αγώνες, δεν αφορούν στενά τους κομμουνιστές.

Η πείρα τόσο από τη δικτατορία του 1967 - 1974, όσο και διαχρονικά από την εγχώρια και διεθνή Ιστορία, καταδεικνύει πως ο αντικομμουνισμός πήγαινε πάντοτε χέρι χέρι με τη συνολικότερη επίθεση στις ελευθερίες, στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού.

Η απριλιανή δικτατορία, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενέπλεξε περισσότερο τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της εποχής, επιθυμώντας την αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό της εξασφάλισε τόσο τη στήριξη των ΗΠΑ, όσο και τις οικονομικές σχέσεις με τις χώρες της καπιταλιστικής Ευρώπης. Ωστόσο, οι κατοπινές εξελίξεις, ειδικότερα η τραγωδία της Κύπρου, απέδειξαν τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους λαούς οι αστικοί σχεδιασμοί».

«Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην εργατική - λαϊκή πάλη για μόρφωση και εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού - αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη κάθε αστικού κόμματος, που με το μαστίγιο ή το καρότο στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους τον πλούτο που παράγουν».

«Το ΚΚΕ επιδιώκει το επόμενο διάστημα να τονωθεί η συλλογική συζήτηση για το πώς οι αγώνες για δημοκρατικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, για το βιοτικό επίπεδο και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και του φτωχού λαού θα εντάσσονται στον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, για τον σοσιαλισμό.

Γιατί, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, ‘’μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό’’, βαδίζοντας αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής, μέχρι να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας.»

 

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17-11-2021 στις 6μμ στην Κεντρική πλατεία στην 48η  επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, «ενάντια στην αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική του συστήματος και της κυβέρνησής του, ενάντια στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες και στις κάλπικες ‘’αντιπολιτεύσεις’’», επισημαίνοντας τα αιτήματα του κλάδου:

-        Κρατάμε ζωντανή την άρνηση-απονομιμοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης.

-        Οικοδομούμε όρους, για να δώσουμε κεντρική μάχη με την κυβέρνηση για την ανατροπή της αξιολόγησης, της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

-        Παλεύουμε για να γίνουν τα σωματεία εργαλεία πάλης στα χέρια των εκπαιδευτικών.

-        Παλεύουμε για το συντονισμό ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ.

 

Το Σωματείο Οικοδόμων Καρδίτσας, τονίζουν ότι «ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση, με τις -μόνο κατ’ όνομα- “αμυντικές”, στην πραγματικότητα άκρως επιθετικές Συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία. Η επέκταση της βάσης της Σούδας, η εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις και ασκήσεις του αμερικανικού στρατού, οι υπέρογκοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ συνιστούν αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και έκαναν την περιοχή μας στόχο για τους ανταγωνιστές τους».

«Με όπλο την πείρα των αγώνων του χθες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Ο λαός με τους αγώνες του και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα», καταλήγει το Σωματείο Οικοδόμων Καρδίτσας.

 

** Στη συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας - Τετάρτη 6 μμ, καλούν επίσης με ανακοινώσεις τους η Επιτροπή Ειρήνης και Σύλλογοι Γυναικών από Καρδίτσα, Σέκλιζα και Ταμάσι.

** Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου ν. Καρδίτσας καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους εμπόρους και τους φορείς του Νομού στην συγκέντρωση την Τετάρτη 17 Νοέμβρη και ώρα 18:00, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας .

 

Συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία - AlphaBank

«Η φετινή επέτειος της 17 Νοέμβρη μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια σφοδρή επίθεση του κράτους και των μηχανισμών του. Η κυβέρνηση της ΝΔ ‘’γιορτάζει’’ την επέτειο του πολυτεχνείου όμως ταυτόχρονα προσπαθεί να αφανίσει κάθε μορφή αγώνα και να τσακίσει τα δικαιώματα του λαού» τονίζει το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας, καλώντας σε συγκέντρωση Τετάρτη 17 Νοέμβρη, 6 μμ, στην Κεντρική Πλατεία δίπλα στην AlphaBank.

«Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην ενισχύει τη δημόσια υγεία , να μην προσλαμβάνει υγειονομικό προσωπικό και να μην ενισχύει τα νοσοκομεία με ΜΕΘ. Είναι φανερό ότι η πανδημία έχει αποτελέσει μια ευνοϊκή συγκυρία  για την κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει την θανατοπολιτική της» υποστηρίζει το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα, καταλήγοντας ότι «η εμπειρία του Πολυτεχνείου δείχνει τον δρόμο για να ξανά βάλουμε στη ζωή μας την ανατρεπτική επαναστατική προοπτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου