Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Πανθεσσαλική αγροτών στον Παλαμά: Όλα τα τρακτέρ στις πλατείες!!

Σύσκεψη διοργάνωσαν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας - Καρδίτσας - Τρικάλων την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013 στις 11 πμ, στον Παλαμά και συγκεκριμένα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου, για την έναρξη αγοτικών κινητοποιήσεων με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.


Τη σύσκεψη άνοιξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά κ. Κώστας Τζέλλας,
ενώ στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Βαγγέλης Μπούτας, για την δυσχερή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον αγροτικό κόσμο και για τις κινητοποιήσεις που είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Όπως ειπώθηκε από τους δύο ομιλητές, σε πρώτη φάση θα βγάλουν άμεσα στις πλατείες όλων των χωριών τα τρακτέρ και στη συνέχεια, μέσα στο τρίτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, θα παρθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο συνέχισης του αγώνα.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους αγρότες της περιοχής, που έδωσαν τον αγωνιστικό τόνο στη σύσκεψη...
Οι αγρότες που παραβρέθηκαν στον Παλαμά, ήρθαν από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης, φέρνοντας μαζί τους και τη διάθεση των αγροτών να αγωνιστούν για την παραγωγή τους και για ένα αξιοπρεπές εισόδημα που θα είναι ικανό να ζήσει τις οικογένειές τους.
Παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής, τονίζοντας ότι είναι πάντα στο πλευρό των αγροτών που αγωνίζονται για τα δίκια αιτήματά τους.
 

Με ανακοίνωσή τους οι ΕΟΑΣ αναφέρουν:
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μαζί με την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ μας συντρίβουν με το 3ο μνημόνιο. Μας οδηγούν στην φτώχεια και εξαθλίωση με την απόφαση για το κράτημα λογιστικών βιβλίων και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5000 ευρώ, οι αγρότες θα φορολογηθούμε άγρια από το πρώτο ευρώ με 13%. Με το ενιαίο τέλος ακινήτων που προωθεί η κυβέρνηση εκτός από τα χαράτσια στα σπίτια οι αγρότες θα πληρώνουν και στρεμματικό χαράτσι για τα χωράφια τους. Μειώνεται η επιστροφή του ΦΠΑ από φέτος από 11% στο 6% με άμεση προοπτική την πλήρη κατάργηση της.
Υπάρχει μείωση κατά 30 ευρώ στις ήδη χαμηλές αγροτικές συντάξεις και την κατάργηση του δώρου Χριστουγέν- νων, Πάσχα και επιδόμα- τος αδείας με ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλίστρων του ΟΓΑ για την υγεία κατά 70%, την αύξηση και επέκταση της συμμετοχής στα φάρμακα στο 35% που θα αυξάνει όταν δεν χρησιμοποιούμε γεννόσημα. Ήρθαν φουσκωμένοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για αγροτικό ρεύμα κατά τουλάχιστον 30% και ετοιμάζουν νέα αύξηση στο οικιακό και αγροτικό ρεύμα τον Ιανουάριο και Ιούνιο. 
Η εξίσωση των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο με το πετρέλαιο κίνησης και η κατάργηση της επιστροφής φόρου με την αύξηση στα άλλα μέσα και εφόδια. Οι αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές. Οι χαμηλές τιμές των προϊόντων. Όλα αυτά κάνουν απαγορευτική τη συνέχιση των καλλιεργειών και από την αδυναμία προμήθειας εφοδίων αφού τα δάνεια σχεδόν καταργήθηκαν. Η άρνηση της κυβέρνησης να αποζημιώσει την ζημιά από το πράσινο σκουλήκι και την άρνηση καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε όσους δεν έχουν πιάσει το πλαφόν. Τα χρήματα που χρωστάνε σε μια σειρά προϊόντα, (βίκος, γάλα, κλπ).

Ό,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα των σκληρών μαζικών αγώνων μας, των πολυήμερων μπλόκων. Τα προβλήματα μας δεν λύνονται με ανάθεμα στα καφενεία ούτε παρατηρώντας ως θεατές από τον καναπέ την «σφαγή» μας. Η απογοήτευση και η μοιρολατρία μόνο νέα βάρβαρα μέτρα θα φέρει από την κυβέρνηση και την Ε.Ε, οδηγώντας μας στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Χωρίς τους σκληρούς αγώνες μας θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα. Η αγανάκτηση, η οργή, οι άδειες τσέπες μας, τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής πρέπει να πεισμώσουν τους αγρότες, να συσπειρωθούν γύρω από τους αγροτικούς συλλόγους και τις Ομοσπονδίες και να δώσουν ενωμένοι αυτή την μάχη.

Η νέα ΚΑΠ όπως και οι προηγούμενες θα φέρει νέο ξεκλήρισμα και εγκατάλειψη καλλιεργειών όπως το βαμβάκι, νέους φραγμούς στην παραγωγή, χαμηλότερες επιδοτήσεις, για αυτό συνδέουμε άμεσα την ανάγκη ανατροπής της ΚΑΠ της Ε.Ε στον αγώνα για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η σύσκεψη που έγινε σήμερα στον Παλαμά, οδηγεί στον συντονισμό και την κοινή δράση των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, ώστε να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας μας για τις δίκαιες διεκδικήσεις μας και την ανακοπή της αντιαγροτικής επίθεσης που δεχόμαστε. 
Καλούμε τους αγρότες να συμμετέχουν στον αγώνα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου