Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ξαναβγήκαν τα Ρουγκατσάρια

Τελειώνει αύριο Σάββατο το πενθήμερο λαϊκό δρώμενο που προσελκύει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής

Για άλλη μια μέρα, οι ρουγκατσάρηδες του Παλαμά ξαναπήραν τους δρόμους αναβιώνοντας το πανάρχαιο δρώμενο, με το οποίο κλείνει η περίοδος του Δωδεκαημέρου. Ένα δρώμενο που αναφέρεται στο θάνατο και την ανάσταση της φύσης. Ένα έθιμο που ξαναζεί τα τελευταία χρόνια από τους νέους του Παλαμά, όπως ακριβώς το βίωναν οι πατεράδες και οι παππούδες τους.
Καταμεσής του χειμώνα, για πέντε μέρες, τις πρώτες του χρόνου, οι ρουγκατσάρηδες ντυμένοι τις προβιές και ζωσμένοι τα μεγάλα κουδούνια, περιφέρονται στους δρόμους προκαλώντας απίστευτο θόρυβο, για να φέρουν την άνοιξη, για να ξυπνήσει η φύση, να ξαναδώσει καρπούς…
Σήμερα Παρασκευή, οι ρουγκατσάρηδες κινήθηκαν στο κέντρο της πόλης, στα καταστήματα και στη λαϊκή αγορά, ενώ επισκέφτηκαν και το δήμαρχο κ. Πατσιαλή.
Με τις φοβερές μορφές που τους δίνουν οι μάσκες από δέρματα προβάτων και με τους ήχους των κουδουνιών τους, οι ρουγκατσάρηδες σκορπούν τον πανικό σε μικρούς και μεγάλους διώχνοντας τα κακά πνεύματα των ημερών, προετοιμάζοντας έτσι το ξύπνημα της ναρκωμένης φύσης…
Τα ρουγκάτσια του Παλαμά, τις πρώτες πέντε μέρες του χρόνου δίνουν μια άλλη νότα στην πόλη και στα γύρω χωριά.
Δεν είναι μια απλή αναβίωση ενός πανάρχαιου εθίμου.
Είναι η βίωση, η τελετουργία ενός δρώμενου, που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά.
Κάθε νέος του Παλαμά, που σέβεται την ιστορία των προγόνων του, 
θεωρεί τιμή του να «βαρέσει τα κουδούνια» του ρουγκατσάρη…
Το έθιμο αυτό, που τηρείται κάθε χρόνο στον Παλαμά, χωρίς άσκοπους και επικίνδυνους εκσυγχρονισμούς, τελειώνει το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, τη μέρα που βγαίνει ο παπάς «…με την αγιαστούρα του και με τη μαγκούρα του» και ρίχνει αγιασμό στα σπίτια, διώχνοντας έτσι τους καλλικάντζαρους κι όλα τα δαιμόνια και τα κακά πνεύματα από τη Γη…!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου