Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Δημοπρατήθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Μέγα

Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η  αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών Μαραθέας, Πεδινού, Καλογριανών και Ριζοβουνίου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μα:ϊου η δημοπρασία για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του έργου: «Αντιπλημμυρικά Έργα στον ποταμό Μέγα της ΠΕ Καρδίτσας».


Για την ανάδειξη των αναδόχων πραγματοποιήθηκαν δυο δημοπρασίες προϋπολογισμού περίπου 7,5 εκ. ευρώ η καθεμία και αναδείχθηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι. Τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων όπου έγιναν οι διαγωνισμοί επισκέφθηκε αμέσως μετά ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος, ο οποίος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα και ζήτησε από την Διευθύντρια και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες που απαιτούνται (ενστάσεις, τήρηση προθεσμιών κ.λπ) ώστε να προκύψουν οριστικοί ανάδοχοι και να ξεκινήσει αυτό το μεγάλης σημασίας έργο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσιάκος υπογράμμισε πως πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 15 εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Με την ολοκλήρωση του θα αλλάξει ριζικά ο αντιπλημμυρικός χάρτης της περιοχής, καθώς οι διευθετήσεις που θα γίνουν θα λύσουν ριζικά το πρόβλημα των πλημμυρών που συχνά αντιμετώπιζαν πολλές κοινότητες που βρίσκονται κοντά στον ποταμό. «Πρόκειται για έργο διπλής σημασίας καθώς θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων ενώ συγχρόνως θα προστατεύει και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων από ανεπιθύμητες πλημμύρες» υπογράμμισε ο κ. Τσιάκος. Αξίζει να σημειώσουμε πως όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης το έργο θα προσθέσει στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία και με την δημιουργία θέσεων απασχόλησης καθώς και με την τόνωση της τοπικής οικονομίας.


Στοιχεία για το έργο

Το έργο συνίσταται σε επεμβάσεις και τεχνικά έργα στον ποταμό «Μέγα», όπως διαπλάτυνση και εκβάθυνση της χαμηλής κοίτης, του ποταμού, νέο αριστερό ανάχωμα μήκους 4.470 μ., διαπλάτυνση ή/και εκβάθυνση της αριστερής παρατάφρου του ποταμού σε μήκος ~ 16 χλμ., συμπλήρωση και ανακατασκευή της δεξιάς παρατάφρου του ποταμού σε μήκος περίπου 6,00 χλμ., καθαίρεση και κατασκευή δύο (2) γεφυρών στην χαμηλή κοίτη του ποταμού και κατασκευή δύο (2) γεφυρών στην αριστερή παράταφρο του ποταμού.

Επιπλέον προβλέπεται η κατασκευή αντλιοστασίου στην εκβολή του ποταμού στον Πηνειό ποταμό, στη θέση όπου συναντάται το δεξιό ανάχωμα του ποταμού Πηνειού με το αριστερό του ποταμού Μέγα, με ικανότητα 20,0 μ3/δλ. Το αντλιοστάσιο αποτελείται από δύο ορόφους και περιλαμβάνει τον θάλαμο αναρρόφησης των αντλιών, τον χώρο που τοποθετούνται οι πίνακες υψηλής και χαμηλής τάσεως, γραφείο του προσωπικού, χώρους υγιεινής και αποθήκη.

Στόχος του έργου είναι η προστασία από πλημμύρα των πεδινών περιοχών των τοπικών κοινοτήτων Μαραθέας, Πεδινού, Καλογριανών και Ριζοβουνίου από το συχνό φαινόμενο των ανεπιθύμητων υπερχειλίσεων και πλημμύρων του ποταμού «Μέγα». Ιδιαίτερα, ο οικισμός της Μαραθέας βρίσκεται σε μεγάλο τμήμα του κάτω από την Ανώτατη Στάθμη Ύδατος (ΑΣΥ) της ροής του ποταμού «Μέγα», με συνέπεια να επηρεάζεται άμεσα από τις κατακλύσεις του ποταμού σε περίπτωση πλημμύρας.

Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η  αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών Μαραθέας, Πεδινού, Καλογριανών και Ριζοβουνίου συνολικού πληθυσμού 2.784 κατοίκων και της αγροτικής περιφέρειας των παραπάνω οικισμών έκτασης περίπου 60.0 στρ.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και συγκεκριμένα από τον Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Θεσσαλία» του Περιφερειακού Προγράμματος Θεσσαλίας, με ένταξη στις 20-2-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου