Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πλαστήρας πρότυπο πατριώτη πολιτικού και τιμιότητας!

«Ο Πλαστήρας, κορυφαία μορφή της θεσσαλικής γης τον 20ο αιώνα», τόνισε στην ομιλία του ο βουναινιώτης βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην εκδήλωση τιμής στον «Μαύρο Καβαλλάρη», τον Στρατηγό και Πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα, που διοργάνωσε χθες στην Καρδίτσα η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών με τη συνεργασία των Δήμων Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα και υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Στο μνημόσυνο που έγινε στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσας, παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και γ.γ. του ΥΠΕΠΘ κ. Κόπτσης, οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα Βασίλης Τσιάκος και Παναγιώτης Νάνος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ν. Καραγιάννης και Δ. Αναγνωστόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Θωμάς Καρανάσιος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας Βασίλης Τσαντήλας, ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων Απόστολος Φιρφιρής, οι διευθυντές εκπαίδευσης του νομού, εκπρόσωποι συλλόγων και πολίτες.



Ομιλία Χαρακόπουλου

Στην ομιλία του για τον Νικόλαο Πλαστήρα ο βουλευτής, συγγραφέας και πρώην υπουργός Μάξ. Χαρακόπουλος εξήρε την προσωπικότητα και την προσφορά του Νικόλαου Πλαστήρα στην χώρα, τονίζοντας ότι ο Νικόλαος Πλαστήρας ήταν «αναμφίβολα η σπουδαιότερη μορφή που ανέδειξε η Θεσσαλική γη τον 20ο αιώνα, δόθηκε ολόψυχα στην υπηρεσία της πατρίδος με απόλυτη ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και ιδεαλισμό. Και ως ανιδιοτελής ιδεαλιστής παρέμεινε μέχρι το τέλος του βίου του. Ένας ατρόμητος πολεμιστής στην μάχη που αψηφούσε τον κίνδυνο και προκαλούσε όρθιος τον ίδιο το Χάρο».

«Υπήρξε φόβος και τρόμος για τον αντίπαλο, ο «Μαύρος Καβαλάρης» βρέθηκε παντού, όπου τον κάλεσε η πατρίδα. Παράδειγμα σπάνιο, σπαρτιατικού βίου και απόλυτης προσήλωσης στο καθήκον, ασύγκριτης τιμιότητας και διαρκούς αφιλοκερδούς προσφοράς στον απλό πολίτη, ο Πλαστήρας τίμησε το δημόσιο βίο με την ταπεινόφρονα στάση του με την ανυπόκριτη αγωνία του για τον ελληνικό λαό, στα δίσεκτα χρόνια που έζησε».

«Στάθηκε πάντα έμπρακτα αγωγός στον φτωχό συνάνθρωπο στον αδικημένο στον ανέστιο τον κατατρεγμένο πρόσφυγα της Μικρασιατικής γης και ιδιαιτέρως στα μικρά παιδιά που αναζητούσαν ορφανά ένα ασφαλές καταφύγιο στην πατρίδα μας. Λατρεύτηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες το όνομά που έγινε δρόμος και στον τελευταίο Μικρασιατικό οικισμό και συνώνυμο πατριωτισμού και τιμιότητας».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ο Πλαστήρας παρέμεινε μέχρι τέλους ταπεινός υπηρέτης του λαού, μένοντας στο νοίκι, κοιμώμενος σε ένα ράντζο εκστρατείας. Πέθανε “στην ψάθα” όπως λέει ο λαός -καθώς τον μισθό του τον πρόσφερε σε ορφανά παιδιά και άπορους. Τα έδωσε “όλα για την πατρίδα!”, κατά την προσφιλή του έκφραση.

Αυτήν την μνήμη οφείλουμε να διατηρήσουμε κι εμείς από τον Πλαστήρα. Αυτό το παράδειγμα να μιμηθούμε σε καιρούς όπως τους σημερινούς, που βασιλεύει ο ατομικισμός, και ο πατριωτισμός από κάποιους θεωρείται ξεπερασμένος.

Το παράδειγμα του Πλαστήρα μας οδηγεί στο να ξαναβρούμε τις θεμελιώδεις αρχές της ταυτότητάς μας, τις αρχές αυτές που θα μας επιτρέψουν να υπερνικήσουμε και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έθνος μας σήμερα». 

Κατάθεση στεφάνων

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον έφιππο ανδριάντα του Νικόλαου Πλαστήρα, στην ομώνυμη πλατεία της Καρδίτσας.

Στεφάνια κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Κοπτσής, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Νάνος, ο Αστυνομικός Δ/ντης Καρδίτσας Θωμ. Καρανάσιος και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ένωσης Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας, της Ένωσης Αποστράτων Ν. Καρδίτσας, , του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καρδίτσας «Νικ. Πλαστήρας», του Συλλόγου Μορφοβουνιωτών Καρδίτσας, της Ραδιολέσχη Ταξί «Νικ. Πλαστήρας» του Συλλόγου των Απανταχού εκ Καρδίτσας Καταγόμενων, του Συλλόγου Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών, του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Καππαδοκικού, της ποδοσφαιρικής ομάδας «Νικ. Πλαστήρας» της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων και της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών.


Ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια για τον Πλαστήρα από τους Ευάγγελο Καραβασίλη και Βασίλη Νταράλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου