Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ


Του Σωτήρη Παπαγεωργίου

Φιλόλογος ΑΠΘ, MSc
Υπ. Διδάκτωρ Παν/ίου Ιωαννίνων
Μέλος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ

Η διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση έχει ως βασικά αίτια τον συνδυασμό της αυξημένης ζήτησης- καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακτά τον δυναμισμό της- και την μειωμένη για διάφορους λόγους προσφορά.

Στην ενεργειακή αυτή κρίση υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση η οποία διαπερνά τα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής παγκοσμίως. Η αντίφαση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι την ίδια στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να περάσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τα ορυκτά καύσιμα.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις που τροφοδοτούν το κύμα ακρίβειας και δεν επιχειρεί την μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Αντιθέτως, εξαγγέλλει ημίμετρα, που ελάχιστα θα επηρεάσουν τις χρεώσεις και εφαρμόζει την ρήτρα αναπροσαρμογής των χρεών προμήθειας βάζοντας κυριολεκτικά την ταφόπλακα σε κτηνοτρόφους και αγρότες.

Τα αγροτικά τιμολόγια με την ρήτρα αναπροσαρμογής χρεών προμήθειας που ενεργοποίησε η ΔΕΗ από τον Αύγουστο, έχουν εκτοξευτεί καθιστώντας σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και απαγορευτική την παραγωγή. Η μηδαμινή έκπτωση που δίνεται αφορά 300kw ανά μήνα και επαρκεί απλά για την λειτουργία της αντλίας για μερικές ώρες.

Είναι φανερό ότι οι στόχοι της κυβέρνησης για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και σε καθαρές μορφές ενέργειας δεν μπορούν να υλοποιηθούν με όρους αγοράς. Απαιτούνται σοβαρές δομικές αλλαγές εάν θέλουμε να μην εντείνουμε τις ανισότητες, να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια και να διασφαλίσουμε τους όρους μιας οικονομικής ανάπτυξης χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, στην κατάργηση ή την απορρόφηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων στον καταναλωτή.

 

Παπαγεωργίου Σωτήρης

Φιλόλογος ΑΠΘ, MSc

Υπ. Διδάκτωρ Παν/ίου Ιωαννίνων

Μέλος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου