Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Δήμος Παλαμά: Ομόφωνο «όχι» στην κατάργηση των ανταποκριτών ΟΓΑ

Ομόφωνα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά ψήφισμα, με το οποίο ο δήμος Παλαμά ζητάει την άρση της απόφασης για την κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ στους δήμους.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα υπογραμμίζονται τα εξής:

«Δηλώνουμε την  αντίθεσή μας στην απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για την παύση άσκησης των αρμοδιοτήτων των ανταποκριτών ΟΓΑ – eΕΦΚΑ, για τους λόγους που αναλύονται στη συνέχεια.

Για τη λήψη αυτής της απόφασης έχουν σταθμιστεί δυστυχώς μόνο  τα οφέλη και όχι οι δυσκολίες που θα προκύψουν από αυτή την απόφαση η οποία θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα τους δημότες μας και στην τοπική μας κοινωνία.

Η ύπαρξη των ανταποκριτών του ΟΓΑ επιτρέπει τη λύση πολλών ζητημάτων των ασφαλισμένων ή των συνταξιούχων του ΟΓΑ, χωρίς να απαιτείται η μετάβασή τους σε άλλη πόλη ή άλλον Δήμο. Ειδικά στους αγροτικούς Δήμους, όπως είναι και ο δικός μας η ύπαρξη των ανταποκριτών είναι πολύ σημαντική καθώς εξοικονομείται χρόνος αλλά και χρήμα από τις  μετακινήσεις, από και προς το κοντινότερο υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ.

Θεωρούμε ότι η απόφαση για την κατάργηση των ανταποκριτών ΟΓΑ είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση γιατί:

- Παίρνει ως δεδομένο ότι οι πολίτες έχουν μεγάλη εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και με την δυνατότητα μετακίνησης σε άλλον Δήμο πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

- Μετρά τη μείωση του κόστους από τις αποζημίωση των ανταποκριτών, αλλά δεν μετρά το κόστος που δημιουργείται από τις  μετακινήσεις των ασφαλισμένων, από τον  χρόνο απουσίας από την εργασία τους, από  την παροχή υπηρεσιών προς τα  γραφεία που θα αναλάβουν την ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο ειδικά στις αγροτικές  κοινωνίες.

- Έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των τοπικών υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ. Στον νομό Καρδίτσας υπάρχει μόνο ένα υποκατάστημα και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων έχει αποδυναμωθεί αισθητά, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα και δυσαρέσκεια. Οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ εξυπηρετούν αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού, και μάλιστα με μεγάλη χρονική απόκλιση από τον ορισμό του ραντεβού μέχρι την τελική εξυπηρέτηση των πολιτών, λόγω των συνθηκών που έχει επιβάλλει η πανδημία, με την κατάργηση των ανταποκριτών ΟΓΑ πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η διαδικασία θα επιβαρυνθεί περαιτέρω.

- Οι μεταρρυθμίσεις που στήριξαν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση όπως αυτές των προγραμμάτων «Ι. Καποδίστριας» και «Καλλικράτης» στόχευαν σε δυνατούς περιφερειακούς Δήμους με διοικητική και οικονομική αυτάρκεια αλλά και σε κοινωνίες ικανές να λύσουν τα καθημερινά τους προβλήματα στο Δήμο τους. Η κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ στους Δήμους, αποδεικνύει τη συνεχή συρρίκνωση των υπηρεσιών στην επαρχία και την αντίστοιχη συσσώρευσή της στις πόλεις - κέντρα, γεγονός που πλήττει την εξυπηρέτηση των κατοίκων και απέχει κατά πολύ από αυτά  που η ίδια πολιτεία δια νόμου επέβαλε.

Για όλα τα ανωτέρω, ζητούμε την άρση κάθε σχετικής απόφασης, που αφορά στην κατάργηση του θεσμού των ανταποκριτών ΟΓΑ, ο οποίος έχει αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών στους αγροτικούς και τους απομακρυσμένους Δήμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου