Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Άκαρπη η συνάντηση των αγροτών των μπλόκων με το κυβερνητικό κλιμάκιο…

- «Δεν ικανοποιήθηκε κανένα βασικό μας αίτημα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας

- Αύριο Σάββατο, αποχωρούν από το μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες της Θεσσαλίας

Χωρίς καμία απάντηση και ουσιαστική λύση στα ζητήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας έληξε η συνάντηση μεταξύ κυβερνητικού κλιμακίου και εκπροσώπων των αγροτών, που εδώ και τρεις εβδομάδες βρίσκονται στα μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Επί της ουσίας, οι υπουργοί Οικονομικών, ΠΕΝ και Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβαν στους αγρότες των μπλόκων τις ήδη γνωστές από τις 4 Φεβρουαρίου εξαγγελίες, με μια ελάχιστη διεύρυνση σε τρεις εξ αυτών, που και πάλι απέχουν μακράν τόσο από τα αιτήματα όσο και από τα πραγματικά προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Ειδικότερα:

- Η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο τον... ερχόμενο Νοέμβριο θα καλύψει περισσότερους αγρότες -όχι όλους- έναντι του 1/3 των αγροτών στις περσινές εξαγγελίες, υπό προϋποθέσεις, συνολικού ύψους 60 εκατ., από 50 εκατ. αρχικά.

- Εξετάζεται να καλυφθεί 80% της αύξησης από τη ρήτρα στο ρεύμα από τον Απρίλιο και μετά που ξεκινούν ποτίσματα-καλλιεργητικές εργασίες.

- Η επιδότηση για τις ζωοτροφές, αντί να καλύψει το πρώτο τρίμηνο του 2022 με 7% επί του τζίρου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 όπως είχε ανακοινωθεί, τελικά θα ανέλθει σε 4% επί του β’ εξαμήνου του έτους, συνολικού κόστους 40 εκατ., από 30 αρχικά.

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων πάντως εξήλθαν απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι, επισημαίνοντας ότι δεν ικανοποιείται κανένα από τα βασικά τους αιτήματα και μίλησαν για κοροϊδία, ενώ έκαναν λόγο για αγώνα διαρκείας που πρέπει να συνεχιστεί με μαζική συμμετοχή.

 

Δηλώσεις Κώστα Τζέλλα

«Πήγαμε με τρία βασικά αιτήματα, την μείωση του κόστους παραγωγής μέσω αφορολόγητου πετρελαίου και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, την αλλαγή του ΕΛΓΑ, άμεση κάλυψη ζημιών του 2021 και τιμές που να καλύπτουν το κόστος, αφήνοντας ταυτόχρονα ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Αντί αυτών μάς έταξαν 10 εκατ. ευρώ επιπλέον επιστροφή, κάτι που αποτελεί κοροϊδία, ενώ μας υποσχέθηκαν μελέτη αλλαγής του ΕΛΓΑ το επόμενο δίμηνο και …προσπάθεια να καλύψουν μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής μέσα το καλοκαίρι. Στην ουσία δηλαδή υπήρξε μηδενική ανταπόκριση», τόνισε ο Κώστας Τζέλλας πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη.

 

Φεύγουν το Σάββατο…

Την Πέμπτη, με την επιστροφή των εκπροσώπων των αγροτών που συμμετείχαν στη συνάντηση με τους υπουργούς, έγιναν συσκέψεις σε όλα τα μπλόκα όπου ενημερώθηκαν οι αγρότες για όσα έγιναν στη σύσκεψη με τα υπουργεία για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη του αγώνα τους.

Στο Μπλόκο της Νίκαιας, η συνέλευση ενημερώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης για τα αποτελέσματα της πρωινής συνάντησης με κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αθήνα και οι αγρότες αποφάσισαν να αναχωρήσουν με τα τρακτέρ τους συντεταγμένα από το μπλόκο στις 10  το πρωί του Σαββάτου για τα χωριά τους.

Αυτό – όπως επισήμαναν – δεν σημαίνει και το τέλος του αγώνα τους. Θα συνεχίσουν τις δράσεις τους σε τοπικό επίπεδο έστω και αν δεν θα υπάρχει το κεντρικό μπλόκο, αφού όπως τόνισαν κανένα από τα προβλήματά τους δεν λύθηκε.

 

Δήλωση του υπουργού

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε:

«Ο πρωτογενής τομέας της χώρας, οι αγρότες μας, βιώνουν ιδιαίτερα την εξωγενή ενεργειακή κρίση αυτή τη χρονική περίοδο.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η Κυβέρνηση αποδεδειγμένα συμπαραστάθηκε με μια σειρά στοχευμένων μέτρων.

Σήμερα, συνεχίζουμε με ευαισθησία να στεκόμαστε αρωγοί, ανακοινώνοντας μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που απαντούν στις επείγουσες ανάγκες.

Στηρίζουμε έμπρακτα με ένα συνολικό ποσό παρεμβάσεων της πολιτείας, ύψους 860 εκατ. ευρώ, το οποίο αθροίζεται στα 400 εκατ. για αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

Πάντοτε με σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο και τις δυνατότητες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αφουγκραζόμαστε, μετράμε, στηρίζουμε, σεβόμαστε τον αγώνα, συνεργαζόμαστε, προωθούμε λύσεις, παρεμβαίνουμε θεσμικά, δρούμε γρήγορα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση συνολικά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα αγρότη.

Όπως κάναμε στην πανδημία, όπως κάναμε στις φυσικές καταστροφές, όπως κάνουμε τώρα.

Σε κάθε μορφής πρωτογενούς παραγωγή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όσο απαιτηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου