Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Με τη Μαρίζα Κωχ και το Μουσικό Σχολείο κλείνει η αυλαία του 37ου Φεστιβάλ Ερασιτ. Θεάτρου

Το βράδυ της Τετάρτης 23 Μαρτίου, τιμήθηκε η ηθοποιός και σκηνοθέτις Μαίρη Βιδάλη

 

Με μια μοναδική μουσική σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας με την κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρίζα Κωχ και την απονομή των βραβείων στους διαγωνιζόμενους ερασιτεχνικούς θιάσους ολοκληρώνεται, αύριο Σάββατο 26 Μαρτίου (20:30’), στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο, το 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα της Τελετής Λήξης έχει ως εξής:

> Απονομή βραβείων

> Τελετή Λήξης - Χαιρετισμοί

> Μουσικό πρόγραμμα με το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας και τιμώμενο πρόσωπο την ερμηνεύτρια, συνθέτρια, στιχουργό Μαρίζα Κωχ. Για το έργο της θα μιλήσει ο σκηνοθέτης Αντώνης Μποσκοϊτης.

Η Μαρίζα Κωχ είναι Ελληνογερμανίδα συνθέτης, τραγουδίστρια και μουσικοπαιδαγωγός, μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες, γνωστή παράλληλα και για τη συνθετική και στιχουργική της δουλειά, που περιέχεται μέσα σε 23 προσωπικούς της δίσκους.

Το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας ιδρύθηκε το 2011 από τον καθηγητή του σχολείου κ. Ηλία Παππά, ο οποίος και το διευθύνει έως και σήμερα. Αποτελείται από 15μελή Ορχήστρα και 35μελή Χορωδία  αποκλειστικά από μαθητές  του Σχολείου. Η Ορχήστρα περιλαμβάνει όργανα όπως: Πιάνο, Βιολί,  Μπουζούκι, Κανονάκι, Κιθάρα, Μπάσο, Κλαρίνο, Φλάουτο, Σαξόφωνο, Κρουστά κ.ά.  και η Χορωδία αποτελείται από 3 κυρίως φωνές (Soprano, Mezzo Soprano & Alto). Το ρεπερτόριο το οποίο διαπραγματεύεται, καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της  ελληνικής μουσικής από την εποχή του ρεμπέτικου αστικού - λαϊκού τραγουδιού όπως αυτό αναπτύχθηκε και διαμορφώθηκε από την Σμύρνη - Μικρά Ασία, την παραδοσιακή μουσική (με αντιπροσωπευτικές  δημιουργίες από Μακεδονία, Κρήτη, Θράκη, Κύπρο κ.ά.)  καθώς και από έργα σύγχρονων Ελλήνων (και όχι μόνο) συνθετών.

Οι διαγωνιζόμενοι θίασοι και τα βραβεία που διεκδικούν

Οι θίασοι που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση είναι οι εξής:

-        Η Θεατρική Ομάδα «Επί σκηνής» Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων με το έργο «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» των Μιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου.

-        Η Θεατρική Ομάδα «Μέθεξη» Καλαμάτας με το έργο «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

-        Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας με το έργο «Έγκλημα και τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.

-        Η Κεντρική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα με το έργο «Το καμπαρέ των λέξεων» του Ματέι Βισνιέκ.

-        Το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας - Μακρακώμης με το έργο «Οχτώ γυναίκες κατηγορούνται» του Robert Thomas.

-        Ο Θεατρικός Σύλλογος «ΘΕΑΤΟ» Παραμυθιάς Θεσπρωτίας με το έργο «σ΄ Άρκας Πνεύμα» του Γιάννη Δημάκα.

-        Η Θεατρική Ομάδα «Φύρδην Μίγδην» Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης με το έργο «15 λεπτά δεν είναι αρκετά» σε προσαρμογή κειμένων Μανώλη Κανταλά.

-        Η Θεατρική Ομάδα ENTREMOSOTROS της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσε να λάβει μέρος και έτσι οι διαγωνιζόμενοι θίασοι είναι συνολικά επτά.

Τα βραβεία που διεκδικούν είναι τα εξής: Καλύτερης Παράστασης, Σκηνοθεσίας, Επιλογής Κειμένου, Α ΄ και Β ΄ Γυναικείου και Ανδρικού Ρόλου, Ενδυματολογίας, Σκηνογραφίας «Τάσος Ζωγράφος», Μουσικής Επιμέλειας, Μουσικής Σύνθεσης, Χορογραφίας-Κίνησης, ενώ υπάρχει και το Βραβείο Κοινού.

 

Η Κριτική Επιτροπή

Το δύσκολο έργο της Κριτικής Επιτροπής έχουν αναλάβει οι:

·       Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας, σκηνοθέτης, εκδότης.

·       Ευανθία Ε. Στιβανάκη, καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, σκηνοθέτις.

·       Παύλος Κάβουρας, καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

·       Αντώνης Χαλκιάς, σκηνογράφος.

·       Παύλος Βησσαρίου, ηθοποιός-σκηνοθέτης.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Επιλογής Έργων απαρτίστηκε από τους:

·       Καρδιτσιώτη Ντέμη, ηθοποιό.

·       Ρήτα Δημήτρη, φιλόλογο-συγγραφέα-στιχουργό-Δ/ντή του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας.

·       Σινάνη Σύλβια, παιδαγωγό θεάτρου.

·       Χάρμπα Θωμά, ηθοποιό Θεάτρου Σκιών, μέλος Δ.Σ. Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων.

Παράλληλη εκδήλωση:
Το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 11.00 π.μ. ο δημοσιογράφος και εικαστικός Θανάσης Λάλας στη «Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας» σφυρηλατεί το πορτραίτο και μετασχηματίζει με θεατρικούς όρους την προσωπική του εμπειρία από τις βιογραφικές συνεντεύξεις με τις προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς τέχνης, με θέμα: «Ο διάλογος γίνεται θεατρικός μονόλογος».

Απευθείας μετάδοση:
Και γι’ αυτή την τελευταία βραδιά θα υπάρχει απευθείας μετάδοση που γίνεται μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr).

 

 

Τιμήθηκε η ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη

Την καταξιωμένη ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Μαίρη Βιδάλη τίμησε, το βράδυ της Τετάρτης 23 Μαρτίου, το 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας.

Μέσα από τις ερωτήσεις που της απηύθυνε ο συγγραφέας, σκηνοθέτης, εκδότης Γιάννης Σολδάτος, το κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα τόσο το έργο της όσο και την προσωπικότητά της.

Στο ερώτημα γιατί επέλεξε να γίνει ηθοποιός, η κ. Βιδάλη τόνισε πως η υποκριτική για εκείνη είναι η ίδια της η ζωή, ενώ πρόσθεσε πως ξεκίνησε από ένστικτο δηλώνοντάς το στην οικογένειά της από την ηλικία των έξι ετών.

«Ήθελα να μπορέσω να έχω επαφή με τον κόσμο γιατί ήμουν μοναχοπαίδι. Ύστερα ήρθαν και άλλες αιτίες. Θαύμαζα την Αλεξάνδρα  Λαδικού. Τα βιβλία. Άκουγα Θέατρο της Δευτέρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεχωρίζει καθόλου το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση; Και με ποιο τρόπο;

«Κινηματογράφος και τηλεόραση αρχίζουν να γίνονται ένα. Εδώ και τρία χρόνια έχει ανέβει το επίπεδο της τηλεόρασης. Ο κινηματογράφος με έκανε γνωστή στο πλατύ κοινό. Αλλά είναι σαν έρωτας. Το θέατρο είναι αγάπη. Είναι η βάση. Αισθάνομαι εντελώς μαθήτρια σε κάθε έργο» ήταν η απάντηση της ηθοποιού.

Όσο για τις πέντε καλύτερες στιγμές που ξεχωρίζει, ανέφερε τη «Στέλλα Βιολάντη», όλες τις τραγικές ηρωίδες, την «Έντα Γκάμπλερ», τη Νίνα από τον «Γλάρο», και τη «Μπλανς Ντιμπουά».

Αναφορικά δε με τη σχέση της με τα κοινά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (έχει αναλάβει το 2021 ρόλο αντιπεριφερειάρχη στην Περιφέρεια Αττικής), υπογράμμισε  πως η ενασχόλησή της αυτή ξεκίνησε όταν ήταν 44 ετών, οπότε κατά κάποιο τρόπο είχε ολοκληρώσει τα όνειρά της.

Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος ο οποίος έκανε λόγο για μια πολυτάλαντη ηθοποιό με ευρύ ρεπερτόριο, ενώ συμπλήρωσε πως την είχε παρακολουθήσει 14-15 ετών και είχε μαγευτεί από τη φωνή της.

«Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και εγώ προσωπικά πιστεύουμε πως ο πολιτισμός δεν κληρονομείται αλλά κατακτιέται. Μαζί με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων προσπαθούμε να πάμε τον πολιτισμό στον τόπο μας ένα βήμα πιο πάνω» κατέληξε ο κ. Νούσιος.

Τιμητική πλακέτα απένειμε, στη συνέχεια, και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Γιάννης Καραντάνας, εκ μέρους και του Χορευτικού Μορφωτικού Ομίλου Σμοκόβου, καθώς η Μαίρη Βιδάλη έχει πραγματοποιήσει γυρίσματα στην περιοχή του Σμοκόβου, γεγονός που τη χαροποίησε ιδιαίτερα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου