Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Συνέδριο - «Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τις μέρες μας»

Η αφίσα του συνεδρίου

Άγνωστες πτυχές της προσφυγιάς από το κάψιμο της Σμύρνης και την Μικρασιατική Καταστροφή έως τις μέρες μας, έρχεται να φωτίσει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τις μέρες μας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα, από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Διοργανώνεται από το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και τον Δήμο Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Αφορμή για την πραγματοποίηση του συνεδρίου είναι η συμπλήρωση ενός αιώνα, το 2022, από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που αποτελεί και ένα σημείο καμπής για την εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει πτυχές των καθοριστικών γεγονότων και να προσπαθήσει να κατανοήσει όσα συνέβησαν τότε, τα οποία προκάλεσαν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, στοίχειωσαν τη συλλογική μνήμη και άλλαξαν τον χαρακτήρα και την εξέλιξη του νέου ελληνικού κράτους.

Όσο για τις θεματικές του συνεδρίου, σε αυτές περιλαμβάνονται το προσφυγικό ζήτημα στη διαχρονία του στον ελλαδικό χώρο, η Μικρασιατική Καταστροφή και η Ανταλλαγή των πληθυσμών, η απεικόνιση των προσφύγων στην τέχνη (λογοτεχνία, τραγούδι, κ.τ.λ.), η επιστημονική προσέγγιση κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών συμπεριφορών στους χώρους εγκατάστασης, όπως και η ανάλυση του σύγχρονου προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός, ερευνήτρια Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας, και πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, το 2022, ήταν ανάγκη και υποχρέωση του συλλόγου να αναδειχθεί ο ξεριζωμός των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τις προαιώνιες πατρογονικές εστίες του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

«Πολλούς από αυτούς τους πρόσφυγες υποδέχθηκε και ο κάμπος της Καρδιτσιώτικης γης, στον οποίο ρίζωσαν και πρόκοψαν», συμπλήρωσε, κάνοντας γνωστό ότι οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα εκδοθούν σε έναν τόμο με νέα και συμπληρωματικά στοιχεία, που αφορούν στο προσφυγικό ζήτημα από το 1922 ως τις μέρες μας.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και πρόεδρος του συνεδρίου Ευάγγελος Αυδίκος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αποφάσισαν να αναφερθούν στην τραγικότητα των προσφύγων, γιατί «οι πρόσφυγες είναι η έκφραση της ενοχής όλων εκείνων που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως πιόνια σε μια σκακιέρα στρατιωτικής και οικονομικής δύναμης». Όπως συμπλήρωσε, «θέλουμε να δώσουμε έμφαση στον αγώνα της επιβίωσής τους. Κι αυτή η διάσταση μας οδηγεί στον παραλογισμό των πολέμων και των αδικιών που δημιουργούν τους πρόσφυγες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου