Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Κατάχρηση εξουσίας του οικονομικού επιτελείου, τεράστια φορολογική αφαίμαξη και κατασχέσεις σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν

Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων ο οποίοι καθυστερούν άνω των 30 ημερών να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος κατ' εκτίμηση από τις φορολογικές αρχές, καθώς και εκλογίκευση προστίμων για τη μη καταβολή δηλώσεων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Στο εξής όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν ατομικό φάκελο, στον οποίο θα καταγράφονται, εκτός από τα εισοδήματα, τα δάνεια και την περιουσία τους, όλες οι τρέχουσες δαπάνες -λογαριασμοί εισιτήρια, αποδείξεις σούπερ μάρκετ- και μόλις κριθεί αναγκαίο θα καλούνται για έλεγχο.
Ο Κώδικας έχει ως στόχο ένα δήθεν εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και των μεθόδων είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στην ουσία, όμως, το νομοσχέδιο κινείται στα όρια της Κατάχρησης Εξουσίας από πλευράς του οικονομικού επιτελείου, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποδώσουν όλους αυτούς τους φόρους οι φορολογούμενοι πολίτες, ιδίως δε το 1,5 εκ. ανέργων που φορολογούνται σκληρά με βάση τα τεκμήρια...

Εν τω μεταξύ, τεράστια φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών και συνταξιούχων παρά τις περικοπές στις αποδοχές τους αποκαλύπτουν στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την επεξεργασία των περσινών φορολογικών δηλώσεων που αφορούν εισοδήματα του 2011. Στην αντίπερα όχθη οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερα εισοδήματα και πλήρωσαν μειωμένους φόρους.

Από τον «χάρτη» της Εφορίας προκύπτει ότι 4.800.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τη φορολογική καταιγίδα, είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται σημαντικά και ταυτόχρονα τη φορολογική τους επιβάρυνση να εκτοξεύεται στα ύψη.
Μέσα σ' αυτούς και το 1,5 εκ. των ανέργων, που δεν είχαν μεν εισοδήματα, αλλά έχουν ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο, που πιάνονται ως τεκμήρια, που αποφέρουν... "εσοδα"!!!
Η πολιτική, λοιπόν, του υπουργείου Οικονομικών είναι παράλογη, αφού δεν αντιλαμβάνεται την έλλειψη ρευστότητας και συνεχίζει να απαντάει στο πρόβλημα με την λογική των μεγαλύτερων περικοπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου