Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Μαθήτρια του ΓΕΛ Προαστίου στη Βουλή των Εφήβων

Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2013 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΙΗ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων με τη συνεδρίαση σε Ολομέλεια των εφήβων βουλευτών.
Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχε, ως εκπρόσωπος του Σχολείου μας,  η μαθήτρια της Γ΄ τάξης Ευαγγελία Θεοδοσίου.

Τα θέματα, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνεδριάσεων των εφήβων βουλευτών ήταν η ενδοσχολική βία, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ποιότητα ζωής.
Κατά το σχολικό έτος 2012-2013 στην προκαταρκτική διαδικασία του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν 10.242 μαθητές από τη Β΄ τάξη όλων των τύπων Λυκείου της χώρας (ενιαία, ημερήσια, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά, ειδικά), Τ.Ε.Ε./ΕΠΑΛ Α΄ Κύκλου του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και των αντίστοιχων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Στο σύνολο των 300 εφήβων βουλευτών που επελέγησαν, οι 260 είναι από την Ελλάδα, οι 20 από την Κύπρο και οι 20 από την ομογένεια.
Σταθερός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βουλής των Ελλήνων είναι η μύηση των νέων στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και η καλλιέργεια των δημοκρατικών αξιών της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι το ενδιαφέρον για τα κοινά, αλλά και η συμβολή του καθενός στη διαμόρφωσή τους, ο υπεύθυνος και τεκμηριωμένος διάλογος, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση.
Ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων δημιουργήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη με στόχο να υπάρξει ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται στους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, του απόδημου ελληνισμού και της Κύπρου. Κύριος στόχος του προγράμματος που ξεκίνησε την λειτουργία του το σχολικό έτος 1995-1996, ήταν η καλλιέργεια της θετικής στάσης των νέων ανθρώπων απέναντι στα κοινά, αλλά και η ευαισθητοποίησή τους σε αρχές, κανόνες και αξίες της δημοκρατία.
Την ευθύνη και την επιμέλεια της διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος Βουλή των Εφήβων, έχει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων επιθυμούν να εκφράσουν θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτρια Ευαγγελία Θεοδοσίου για τη συμμετοχή της σε αυτό το θεσμό, επειδή οι έφηβοι πρέπει να μιλούν και να διεκδικούν. Φυσικά, η πολιτεία οφείλει να επενδύει στα όνειρα, στην ορμή και στη δύναμή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου