Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Μειώνεται από αύριο ο ΦΠΑ στα καταστήματα εστίασης

Με δήλωσή του που δένειμε στον Τύπο, ο Χτήστος Παππάς, πρόεδρος της Ένωσης καταστηματαρχώνεστίασης & αναψυχής νομού Καρδίτσας τονίζει:
"Καλούμε όλους τους συναδέλφους καταστηματάρχες, εν όψει της εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή  ΦΠΑ 13%, να σταθούν για μια ακόμη φορά στο ύψος των περιστάσεων.
Όπως με την προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ, δεν μετακύλισαν την διαφορά στους τιμοκαταλόγους παρά την απορόφησαν, συγκρατώντας τις τιμές στα ίδια επίπεδα και σε αρκετές περιπτώσεις μειώνοντάς τες, έτσι και τώρα θα προχωρήσουν στις ανάλογες μειώσεις ενισχύοντας με κάθε τρόπο την ήδη προβληματική κατανάλωση.
Τα αυτοκόλητα σήματα για όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών θα είναι διαθέσιμα την ερχόμενη εβδομάδα."

Δεν έχουμε την ίδια άποψη ότι με την (προ μηνών) αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, συγκρατήθηκαν οι τιμές, ενώ πολλά είναι τα παραδείγματα του καθενός μας ότι οι τιμές ακόμα και των καφέδων αυξήθηκαν τότε πάνω και από την αύξηση του ΦΠΑ... Για παράδειγμα καφές 1,20 ευρώ πήγε στο 1,40, ενώ καφές 2 ευρώ έφτασε στα 2,50 ευρώ...
Το ίδιο φοβόμαστε και τώρα, πως οι μειώσεις τιμών δεν θα είναι 10% (όση του ΦΠΑ) αλλά μικρότερες ή και μηδενικές. Μένει να το δούμε από αύριο 1η Αυγούστου. Ας το παρατηρήσει ο καθένας μας εκεί που πίνει τον καφέ του ή από εκεί που αγοράζει τυρόπιτα, κ.λπ.


Ας δούμε τώρα πού γίνονται οι μειώσεις ΦΠΑ, σύμφωνα με την Ένωση καταστηματαρχών εστίασης & αναψυχής νομού Καρδίτσας:

Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% και σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων από την 1η Αυγούστου έως και το τέλος του έτους, επέρχονται οι εξής αλλαγές:
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ - μπαρ, τα γαλακτοπωλεία και τα καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κλπ..
  • Εξαιρούνται από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%  τα κέντρα διασκέδασης και η διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία. 
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται.
  • Στην περίπτωση που παραδίδονται κατ' οίκον ή σε πακέτο (take away), τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και φορολογούνται με ΦΠΑ 23%.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 13% και στα προϊόντα που διατίθενται μέσω catering, εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά συνοδεύονται και από υπηρεσίες εστίασης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% και στα προϊόντα που διατίθενται με ντελίβερι. 
  • Στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).
  • Τα ροφήματα στο μίνι μπαρ των ξενοδοχείων παραμένουν στο 23%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου