Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Δίκτυο ύδρευσης Φύλλου: Συναντήσεις, ένταξη έργου και προβληματισμοί...

Από τον τοπικό Τύπο αλιεύσαμε το παρακάτω δημοσίευμα, που αποτελεί (μάλλον) Δελτίο Τύπου του πολιτικού Γραφείου του κ. Ταλιαδούρου και αφορά τη συνάντηση του βουλευτή και κλιμακίου του δήμου Παλαμά (με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Πατσιαλή), με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη. Θέμα της συνάντησης (σύμφωνα με το δημοσίευμα) η ένταξη του έργου αλλαγής του δικτύου ύδρευσης του Φύλλου σε πρόγραμμα για χρηματοδότηση.
Ευχόμαστε να ενταχθεί το έργο, αν και -όπως λένε οι "καλά γνωρίζοντες τα πράγματα"- είναι αδύνατο να συμβεί αφού
στην ουσία δεν υπάρχει επεξεργασμένη μελέτη έργου, η οποία πρώτα θα πρέπει να "ωριμάσει" για να συζητηθεί η ένταξή της. Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο πλέον να ενταχθούν έργα στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, όπως επίσης λένε οι "καλά γνωρίζοντες"...
Επίσης, σε ορισμένα σημεία του, το δημοσιευθέν Δελτίο Τύπου, βλέπουμε ότι δεν
διαθέτει την αισιοδοξία που θέλει να περάσει στον κόσμο, ακόμα και αυτός που το έγραψε δεν δείχνει να πιστεύει σε όσα γράφει... 
Μαζί με μας, το ίδιο προβληματισμένοι είναι και οι κάτοικοι του Φύλλου, σχετικά με την κινητικότητα που δείχνει η δημοτική Αρχή Παλαμά για την ύδρευση του χωριού. Προβληματισμένοι είναι ακόμα σχετικά με τους πραγματικούς στόχους και προθέσεις των ιθυνόντων, αλλά και για την αισιοδοξία που προσπαθεί να εκπέμψει η δημοτική Αρχή και για τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν για αλλαγή του δικτύου ύδρευσης του χωριού τους.
Τοπικοί παράγοντες, έχοντες σχέση με δημοτικά θέματα και εμπλεκόμενοι σε χρηματοδοτήσεις έργων, πιστεύουν ότι το όλο ζήτημα είναι ένα "επικοινωνιακό πυροτέχνημα εν όψει πιθανών βουλευτικών εκλογών και σίγουρα των δημοτικών εκλογών του επόμενου Μαϊου".
Μακάρι να διαψευστούμε, να χρηματοδοτηθεί το έργο και να γίνει άμεσα για το καλό και την υγιεία των συνδημοτών μας στο Φύλλο, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι...


Το δημοσίευμα (από το karditsanews.gr και την εφημερίδα "Γνώμη") έχει ως εξής:




Να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Θεσσαλίας η ύδρευση Φύλλου, ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος

Συνάντηση πραγματοποίησαν χθες Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Μιχελάκης με τον κ. βουλευτή Καρδίτσας και τ. Υφυπουργό Παιδείας κ. Σ. Ταλιαδούρο, τον δήμαρχο Παλαμά Καρδίτσας κ. Κ. Πατσιαλή, τον πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Φύλλου, κ. Ε. Πάσχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Α. Τσερέπη, τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Παλαμά, κ. Γ. Καραμαλίγκα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ένταξης του έργου «Βελτίωση – αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Φύλλου» του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας, στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής» του ΠΕΠ Θεσσαλίας και ειδικότερα στην κατηγορία Πράξης «Διαχείριση και Διανομή Νερού – Επεξεργασία Νερού (Λύματα)».
Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του Νομού μας προέβαλαν στον Υπουργό την επιτακτική ανάγκη ένταξης του έργου βελτίωσης και αποκατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στη Τ.Κ. Φύλλου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, καθώς το υπάρχον είναι κατασκευασμένο από αμίαντο και πεπαλαιωμένο αφού από το 1971 που κατασκευάστηκε δεν έχει ποτέ συντηρηθεί. Επίσης ανέφεραν στον Υπουργό ότι το νερό προέρχεται από γεωτρήσεις και έχει χαρακτηρισθεί ως ακατάλληλο ακόμη και για οικιακή χρήση, γεγονός που προκαλεί προβλήματα υγείας αλλά και σημαντική οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους, οι οποίοι αναγκάζονται να προμηθεύονται εμφιαλωμένο νερό για την κάλυψη των αναγκών τους. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουν υποβάλει πρόταση ένταξης με αναλυτικό Τεχνικό Δελτίο Προτεινόμενης Πράξης και σχετικά συνοδευτικά έγγραφα προϋπολογισμού 872.000,00 Ευρώ.
Ο κ. Σ. Ταλιαδούρος και ο Δήμαρχος Παλαμά αφού ενημέρωσαν τον Υπουργό ότι επί σειρά ετών οι κάτοικοι της κοινότητας αγωνίζονται για την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος τους, αυτό της αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης, επεσήμαναν την αναγκαιότητα άμεσης ένταξης του έργου αυτού στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής» του ΠΕΠ Θεσσαλίας και ειδικότερα στην κατηγορία Πράξης «Διαχείριση και Διανομή Νερού – Επεξεργασία Νερού (Λύματα)» αφού το νερό είναι ουσιαστικό στοιχείο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικαίωμα της διατήρησης του υψηλότερου επίπεδου φυσικής και πνευματικής υγείας, καθώς και με το δικαίωμα στη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά είπε, η πρόσβαση σε αυτό αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Πατσιαλής ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για τη νέα υδρευτική γεώτρηση ύδρευσης για την Τ.Κ. Φύλλου που γίνεται αυτή την περίοδο με χρήματα του Δήμου και ζήτησε εάν είναι δυνατόν να γίνει χρηματοδότηση από το Υπουργείο ώστε η οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο Παλαμά να είναι σε οικονομικά μεγέθη, που θα μπορεί ο Δήμος να ανταποκριθεί
Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Μιχελάκης αφού άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις των συνομιλητών του τους ενημέρωσε ότι θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ένταξη του έργου αυτού στο σχετικό πρόγραμμα ύστερα από συνεργασία που θα έχει τις προσεχείς ημέρες με τον Πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου