Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Προχωρούν οι εργασίες αναβάθμισης στα Κέντρα Υγείας

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στα Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Καρδίτσας, με στόχο την αναβάθμιση τους. Ειδικότερα ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Παλαμά και ενημερώθηκε από τον ανάδοχο του έργου, για την πρόοδο των εργασιών. Όπως διαπίστωσε η εργολαβία εξελίσσεται ικανοποιητικά και σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Με αφορμή την επίσκεψη του στο Κ.Υ. Παλαμά ο κ Τσιάκος δήλωσε: « Η αιρετή περιφέρεια κάνει πράξη μια σημαντική παρέμβαση στο χώρο της υγείας της Π.Ε. Καρδίτσας. Προχώρησε στη δημοπράτηση εργολαβίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Κέντρων υγείας Παλαμά, Σοφάδων και Μουζακίου τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες, με αποτέλεσμα και φθορές να έχουν υποστεί αλλά να παρουσιάζονται και δυσλειτουργίες. Με τη ολοκλήρωση των εργασιών τα ανακαινισμένα κτίρια, θα βοηθήσουν σημαντικά στην αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας, ενώ ευκολότερο θα γίνει και το έργο που καλούνται καθημερινά να επιτελέσουν ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό».

Τι προβλέπει η εργολαβία
Αντικείμενο της εργολαβίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 880.000 ευρώ είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των τριών Κέντρων Υγείας της Π.Ε. Καρδίτσας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, Κέντρο Υγείας Σοφάδων, Κέντρο Υγείας Μουζακίου), ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου και υγιούς συστήματος υγείας, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στο Ν. Καρδίτσας κατασκευάστηκαν το 1984-1986 με την ισχύουσα νομοθεσία, τους όρους και τις απαιτήσεις του τότε νεοσύστατου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.)
Σήμερα μετά την παρέλευση εικοσιπενταετίας δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω απαιτήσεις και είναι επιτακτική η ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της κτιριακής υποδομής και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όσον αφορά την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ και την εφαρμογή οικονομικών λύσεων για τη λειτουργία τους και τον περιορισμό των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων.
Πραγματοποιούνται οι παρακάτω εργασίες:
  • Εργασίες για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (κατασκευή ραμπών, προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματων θυρών, δημιουργία WC ΑΜΕΑ, κατάλληλη σήμανση και επιλογή χρωμάτων).
  • Επικάλυψη των παλαιών δαπέδων (πλαστικά πλακίδια που περιέχουν αμίαντο) με τάπητα από χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC), δάπεδα που θα πληρούν τους όρους και τους κανόνες της υγιεινής και θα είναι αντιμικροβιακά, αντισταστικά, οικολογικά και ανθεκτικά.
  • Δημιουργία πινακίδων σήμανσης, κατεύθυνσης και πληροφοριών εσωτερικά των κτιρίων αναγνώσιμες από όλους.
  • Οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης εμποδιζόμενων ατόμων στον περιβάλλοντα χώρο.
  • Διαμόρφωση των πάγκων εξυπηρέτησης κοινού και τοποθέτηση προστατευτικής φάσας σε κατάλληλο χρωματισμό στους κοινόχρηστους διαδρόμους προς διευκόλυνση των ΑΜΕΑ.
  • Αντικατάσταση των παλαιών επικεραμώσεων-σανιδώματος στεγών με εφαρμογή υγρομόνωσης-θερμομόνωσης, όπου απαιτείται, στα πλαίσια της ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων.
  • Νέα στέγη με την απαιτούμενη θερμομόνωση-υγρομόνωση, όπου υπάρχει δώμα με κατεστραμμένη-ανεπαρκή μόνωση.
  • Βαφή εξωτερικών χρωματισμών με ειδικά ανακλαστικά χρώματα επί ενισχυμένων επιχρισμάτων, που μειώνουν την εσωτερική θερμοκρασία αντανακλώντας την ακτινοβολία, και προσφέροντας στεγάνωση και ελαστικότητα προς εξοικονόμηση ενέργειας γενικότερα.
  • Βαφή μέρους των εσωτερικών χώρων με οικολογικά χρώματα επί ενισχυμένου επιχρίσματος (βελτίωση της συμπεριφοράς στην υγρασία-βελτίωση συνάφειας) όπου απαιτείται και σε αποχρώσεις σύμφωνες με τις προδιαγραφές των εμποδιζόμενων ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου