Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Σχέδιο διακήρυξης και ιδρυτική συνέλευση...

...για τη συγκρότηση αυτοδιοικητικής παράταξης στο Δήμο Παλαμά 

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014, στις 11π.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Παλαμά, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Δήμου Παλαμά, διοργανώνει ανοιχτή συνέλευση για τη συγκρότηση αυτοδιοικητικής παράταξης που θα διεκδικήσει τη Διοίκηση του Δήμου Παλαμά.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, καλεί όσους δημότες συμφωνούν με τις αρχές και τους στόχους που αποτυπώνονται στο Σχέδιο Διακήρυξης να συμμετάσχουν στη Συνέλευση της Κυριακής.


Το Σχέδιο Διακήρυξης έχει ως εξής:

«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ζούμε στη δίνη μίας πρωτοφανούς κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής και θεσμών. Το ένα μνημόνιο διαδέχεται το άλλο. Ο κόσμος χάνει τα εισοδήματα και τα δικαιώματά του. Η ανεργία εκτινάσσεται, η οικονομία βυθίζεται. Οι νέοι μας ξενιτεύονται. Τα βασικά δικαιώματα (υγεία, παιδεία, στέγη, διατροφή) υποβαθμίζονται. Οι θεσμοί διαλύονται, η δημοκρατία περιστέλλεται. Η δημοκρατική ανατροπή της καταστροφικής αυτής κατάστασης, καθίσταται αμεσότατη ανάγκη, με τον κοινό αγώνα του λαού.

Με την εφαρμογή των «Mνημονίων» και του «Καλλικράτη», η τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτέλεσε το μεγάλο θύμα της κρίσης. Οι αρμοδιότητες των Δήμων αυξήθηκαν αλλά οι πόροι περικόπηκαν κατά 60%, ενώ ετοιμάζεται και άλλη περικοπή κατά 29%. Οι Δήμοι από λαϊκός θεσμός μετατράπηκαν σε ένα υπερσυγκεντρωτικό όργανο στο πρόσωπο του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς τη συμμετοχή των δημοτών και το λαϊκό έλεγχο των αποφάσεων. Οι κοινωνικές υπηρεσίες καταργήθηκαν ή συρρικνώθηκαν. Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση μειώθηκαν δραματικά. Σχέδια ιδιωτικοποίησης προωθούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας, στα νερά, στη διαχείριση απορριμμάτων κλπ.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ
με συμμετοχή των πολιτών
για τις ανάγκες της κοινωνίας



Είμαστε ενεργοί πολίτες του Δήμου Παλαμά που θεωρούμε αναγκαία την ίδρυση μιας ριζοσπαστικής, μαχητικής δημοτικής παράταξης με στόχο τη δημοκρατική ανατροπή στο Δήμο μας.

Συμμεριζόμενοι το βαθύ αίσθημα αγωνίας των συμπολιτών μας μπροστά στη συνεχή πορεία παρακμής του Παλαμά και των χωριών του δήμου μας, μπορούμε και πρέπει να οικοδομήσουμε μια πλατειά συσπείρωση πολιτών και συλλογικοτήτων που επιθυμούν να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση και να ανοίξει ο δρόμος της ριζικής αναμόρφωσης των δημοτικών μας πραγμάτων.


Κατά συνέπεια διεκδικούμε:
- Ένα Δήμο, πραγματικό τοπικό θεσμό αυτοδιοίκησης, με τους δημότες να παρεμβαίνουν και να ελέγχουν τη δημοτική Αρχή.

- Ένα Δήμο, όπου οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τον πρώτο λόγο, με το δήμαρχο να είναι ο ρυθμιστής κι όχι ο αφέντης που για όλα αποφασίζει.

- Ένα Δήμο, όπου θα λειτουργούν οι συμμετοχικοί θεσμοί, όπως οι λαϊκές συνελεύσεις, η συμμετοχή των δημοτών στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού, τα τοπικά δημοψηφίσματα.

- Ένα Δήμο, κύτταρο δημοκρατίας και πολιτισμού.

- Ένα Δήμο, που θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενάντια στα μέτρα εξαθλίωσης που επέφεραν τα μνημόνια.

- Ένα Δήμο, που θα μπορεί να σχεδιάσει και να οργανώσει την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας.


  • Στόχος μας, ο μετασχηματισμός της «μνημονιο-καλλικρατικής» αυτοδιοίκησης, σε μια πραγματικά αποκεντρωμένη εξουσία, με λαϊκή συμμετοχή. Να γίνει ο Δήμος βασικός φορέας του κοινωνικού κράτους. Να συμβάλλει στην παραγωγική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της πόλης και των χωριών μας.
    • Στόχος μας να φέρουμε στην τοπική μας αυτοδιοίκηση, το νέο στη θέση του παλιού, το δημοκρατικό στη θέση του αυταρχικού, το ριζοσπαστικό στη θέση του γραφειοκρατικού, το άφθαρτο στη θέση του φθαρμένου, το έντιμο στη θέση της ανεντιμότητας.

Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη καλής θέλησης του Δήμου μας. Καλούμε όλους όσους συμφωνούν με τις παραπάνω θέσεις, στόχους και διεκδικήσεις μας, να αγωνιστούν μαζί μας για την ίδρυση της αυτοδιοικητικής παράταξης των Ενεργών Πολιτών. Να συνδιαμορφώσουμε με τους φορείς και τους δημότες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα φέρει την Ανατροπή και στη συνέχεια την ανάπτυξη του Δήμου μας.

ΔΕΝ απευθυνόμαστε σε πρόσωπα που άσκησαν διοίκηση και αντιμετώπισαν το Δήμο ως «μαγαζί» τους, πρόσωπα που το όνομά τους αναμίχθηκε σε ρουσφέτια και κακοδιαχείριση. Απευθυνόμαστε, όμως, σε όσους με ειλικρίνεια αναγνωρίζουν τις δικές τους ευθύνες και μπορούν πράγματι να βοηθήσουν, επιλέγοντας να προσφέρουν την εμπειρία και τη γνώση τους με ουσιαστικό τρόπο και δράση, ενισχύοντας την κοινή μας προσπάθεια.

Ο Δήμος μας έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες με διάθεση για συμμετοχή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. ΔΕΝ έχει ανάγκη από δήθεν «παντογνώστες δυναμικούς ηγέτες» και «ηγεμόνες». Έχει ανάγκη από δημοκρατικούς ανιδιοτελείς δραστήριους ανθρώπους, που θα λειτουργούν συλλογικά, που η μέχρι τώρα πορεία τους και ο αγώνας τους, εγγυώνται ότι μπορούν επάξια να μας εκπροσωπήσουν.

Τέλος, απευθυνόμαστε κυρίως στους νέους του Παλαμά και των τοπικών κοινοτήτων, να συμβάλουν με τη συμμετοχή και δράση τους, για να απαλλαγούμε από όσους με τις πράξεις τους οδήγησαν τον τόπο μας στη σημερινή καταστροφή. Να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές της ανατροπής.»

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΛΑΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου