Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Σπύρος Λάππας: Η Ν.Δ. «δουλεύει» τους άνεργους!

Τι να περιμένει κανείς από τον υπουργό της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκη!

Γνωστός για το ξεπούλημα της Ολυμπιακής.
Γνωστός για την αύξηση του τιμολογίου ρεύματος
μόλις ανέλαβε, δηλώνοντας ότι «ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα φέρει μειώσεις».
Γνωστός για το νόμο Χατζηδάκη στα εργασιακά, που καταργεί 8ωρο και συλλογικές συμβάσεις, εισάγει απλήρωτες υπερωρίες κ.ά.
Γνωστός για την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ με εισαγωγή manager στη διοίκησή του και κατάληξη το απόλυτο μπάχαλο.
Γνωστός για την  ιδιωτικοποίηση  της επικουρικής ασφάλισης, εξοντώνοντας τον ασφαλιστικό βίο εκατομμυρίων ασφαλισμένων.
Γνωστός για τις κατεδαφίσεις της ΛΑΡΚΟ, του ΣΕΠΕ, της ΕΛΠΕ!

Και τώρα μπρός ολοταχώς για την επόμενη καταστροφή ενός ακόμα Δημόσιου Οργανισμού.

Αρχικά εφαρμόζοντας την έκθεση Πισσαρίδη, ο οποίος θεωρεί ότι «οι άνεργοι ευθύνονται για την ανεργία τους» και συνεχίζοντας με τον οικονομικό στραγγαλισμό και τη μείωση των εσόδων, την υποστελέχωση και απαξίωση των υπηρεσιών του Οργανισμού, έστρωσε το δρόμο για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΟΑΕΔ με το πρόσχημα ότι τον ανασχεδιάζει και τον εκσυγχρονίζει, δημιουργώντας κάλπικα σενάρια με «πάμπλουτους ανέργους».

Με τον ντροπιαστικό χαρακτηρισμό «Καταχραστές και Απατεώνες» για τους εγγεγραμμένους άνεργους, είναι να απορεί κανείς πώς η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός της κ. Χατζηδάκης θεωρούν ότι είναι οι σωτήρες των άνεργων, όταν:

Θα διαγράφεται ο εκάστοτε άνεργος από τον ΟΑΕΔ και μάλιστα για 2 ολόκληρα χρόνια αν αρνηθεί οποιαδήποτε εργασία (ακόμη και άσχετη με τον τομέα του), ενώ εάν δε συμμετέχει σε διάφορα υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης που θα του υποδεικνύει ο οργανισμός, θα διαγράφεται και πάλι για ένα εξάμηνο από τα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Δημιουργούνται τεχνηέντως εμπόδια στους άνεργους με μοναδικό στόχο να κοπούν οι παροχές του οργανισμού όπως οι κάρτες μετακίνησης, η μοριοδότηση σε κοινωφελή προγράμματα αλλά και η συμμετοχή σε προγράμματα.

Ο κ. Χατζηδάκης απ’ ότι φαίνεται είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως, και η κυβέρνηση της ΝΔ  για ακόμη μια φορά αποδεικνύει ότι όλο αυτό είναι ένα τεράστιο θέατρο δίχως σχέδιο και δίχως ουσιαστική μέριμνα για τους άνεργους, χωρίς να τους δίνει τη δυνατότητα να επιβιώνουν και να εργαστούν.

Η ΝΔ αντί να ενισχύει τους άνεργους για να αντιμετωπίσουν τις αλλεπάλληλες κρίσεις (δημοσιονομικές, ενεργειακές) τους τιμωρεί ως υπεύθυνους για την ανεργία τους.

Η ΝΔ διαλύει τον ΟΑΕΔ βάζοντας χέρι στα αποθεματικά και στην ακίνητη περιουσία των τ. ΟΕΚ και ΟΕΕ.

Η ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να ντιλάρει με ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης ημετέρων και φίλων μέσω της διασπάθισης τεράστιων πόρων από το ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ (πάνω από 2 δις ευρώ), καταρτίσεις άνεργων του στιλ «Σκόιλ Ελικίκου».

Ο τίτλος του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εργασίας, είναι πολύ «πιασάρικος» για να είναι αληθινός. Παραπλανούν με αυτόν τον τίτλο(όπως κάνουν συστηματικά με όλα τα νομοσχέδια), αφού η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΝΔ δίνει έμφαση στην κατάρτιση των άνεργων και όχι στα προγράμματα απασχόλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως εφαρμόστηκε κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα αργήσει όμως η ώρα της πολιτικής αλλαγής, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών νόμων της Ν.Δ. Τότε που οι άνεργοι θα τους διαμηνύσουν ότι «δεν θα ξεχάσουμε την κολώνια σας, τα λόγια σας και τις πράξεις σας». Και ο νοών νοείτω.

Σπύρος Λάππας

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου