Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ιδρύεται «Ενεργειακή Κοινότητα Παλαμά ΣυνΠε» και φωτοβολταϊκό πάρκο 11 ΜW

Με κατά πλειοψηφία απόφασή του, κατόπιν εκτενής συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά προχωράει στην ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας με την επωνυμία «Ενεργειακή Κοινότητα Παλαμά Συν.Πε.».

Συγκεκριμένα, το ΔημοτικWό Συμβούλιο Παλαμά ενέκρινε το σχέδιο του καταστατικού της ΣυνΠε και εξουσιοδότησε το δήμαρχο Γ. Σακελλαρίου για την υπογραφή του καθώς και όλες τις περαιτέρω απαιτούμενες διαδικασίες και ενέργειες.

Στην «Ενεργειακή Κοινότητα Παλαμά Συν.Πε.», θα μετέχουν ο Δήμος Παλαμά, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΠ), η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗΚΕΠΑ) ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Προσχολικής Αγωγής (ΔΟΠΑΠΑΠ) και οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, με συνολικό αρχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ.

Στόχος της ίδρυσης της Ενεργειακής Κοινότητας είναι η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 11 ΜW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και θα τη συμψηφίζει με τις καταναλώσεις του Δήμου Παλαμά για τον ηλεκτροφωτισμό, αλλά και για την λειτουργία των αρδευτικών αντλιοστασίων του, ενώ θα μπορεί μέσω αυτής να καλύπτει και κοινωνικές ανάγκες στηρίζοντας ευάλωτα νοικοκυριά του δήμου.

Σύμφωνα με τον μελετητή κ. Ι. Τσιριμώκο το ύψος της επένδυσης ανέρχεται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ, ποσό που προς το παρόν δεν μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα από τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα με εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο δήμαρχος πάντως κ. Σακελλαρίου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός τέτοιου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Τα επόμενα βήματα από πλευράς Δήμου Παλαμά είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν εξελίξεις για τη χρηματοδότηση της επένδυσης μέσω κάποιου σχετικού προγράμματος, θα διερευνηθεί η προοπτική δανεισμού, καθώς οι μελετητές εκτιμούν ότι θα υπάρξει για το Δήμο ένα ετήσιο όφελος 2,7 εκ. ευρώ που σημαίνει ότι σε βάθος πενταετίας το κόστος της επένδυσης θα έχει καλυφτεί.

Όπως τονίστηκε, ο Δήμος με τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, θα καλύπτει τις ανάγκες του και ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα αφενός να επιδοτεί το κόστος άρδευσης προς όφελος όλων των αγροτών και αφετέρου η Ενεργειακή Κοινότητα θα μπορεί να στηρίζει ενεργειακά περί τις 400 ευάλωτες οικονομικά οικογένειες.

Από πλευράς της αντιπολίτευσης, τηρήθηκε επιφυλακτική έως αρνητική στάση. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Βαϊόπουλος αναφέρθηκε στο υψηλό για τις δυνατότητες του Δήμου Παλαμά κόστος της επένδυσης, ενώ ζήτησε την αναβολή λήψης απόφασης για να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση από τους μελετητές.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Αρης Πολυγένης, αναφέρθηκε κι αυτός στο υψηλό κόστος της επένδυσης αλλά και στο μεγάλο χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την κατασκευή του έργου και την απόσβεσή του. Κυρίως όμως διαφώνησε με την προοπτική επιλογής γης υψηλής παραγωγικότητας για την εγκατάσταση του πάρκου, γι’ αυτό και καταψήφισε το έργο.

Τελικά, η πρόταση για τη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας και του φωτοβολταϊκού πάρκου πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να συζητηθεί στα Δ.Σ. των νομικών προσώπων του Δήμου, τα οποία θα κληθούν να λάβουν από τη μεριά τους ανάλογη απόφαση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου