Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Ένα βιβλίο για την διατροφή των καραγκούνηδων

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στον Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαμά, αλλά και στους διαδρόμους, με καθήμενους και ορθίους δημότες και επισκέπτες φίλους, έγινε σήμερα το απόγευμα, η παρουσίαση του βιβλίου του νεαρού ερευνητή τοπικής ιστορίας και λαογραφίας Γιώργου Μαγαλιού, με τίτλο «Γαστρονομία και διατροφή των Καραγκούνηδων».

Την παρουσίαση διοργάνωσε ο ΔΟΠΑΠΑΠ (Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Προσχολικής Αγωγής Παλαμά), με συνδιοργανωτές τον Δήμο Παλαμά και τον ιδιαίτερα δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Παλαμά.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΑΠ Βάιος Μπακαβέλος, ενώ στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό, η αντιπρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Παλαμά Αρετή Φαλάγγα, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας Αθανάσιος Μπότας, η περιφερειακή σύμβουλος Λία Ρογγανάκη, ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων Απόστολος Φιρφιρής και ο καθηγητής Δρ. Μπαλατσούκας Σωτήριος.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου, το συντονισμό της οποίας είχε η Αικατερίνη Μοσχοπούλου. Οι βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:

* Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαρία Αντωνίου, η οποία αναφέρθηκε στην ποικιλία των προϊόντων της γης, όσπρια, χόρτα διάφορα, κ.λπ. που αποτελούν τη βασική διατροφή των Θεσσαλών, όπως και το λευκό και το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ επισήμανε ότι οι νέες έρευνες έδειξαν πως η λίπα, το βασικό μαγειρικό λίπος των καραγκούνηδων στα παλιότερα χρόνια, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, ανατρέποντας έτσι παλαιότερες εκτιμήσεις για το συγκεκριμένο προϊόν…

* Η καθηγήτρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Χαρίκλεια Σακελλαρίου, αναφέρθηκε από την μεριά της, ως κοινωνιολόγος, στην τροφή και τα προϊόντα της ντόπιας μαγειρικής, που συνδέονται άριστα με την καθημερινή ζωή των καραγκούνηδων, το γεωγραφικό - κλιματολογικό περιβάλλον και τα έθιμα και τις κοινωνικές περιστάσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η νύφη που έπρεπε να ξέρει να μαγειρεύει και όταν αυτό συνέβαινε αποτελούσε καμάρι για την νέα της οικογένεια στον περίγυρο! Ιδίως, θα έπρεπε να γνωρίζει να ζυμώνει («καλό ψωμί, καλή η νοικοκυρά»!!) και να ανοίγει «πέταρα» (φύλλο) για τις πίτες που αποτελούσαν συχνή τροφή για τους γεωργούς καραγκούνηδες.

* Η φιλόλογος Χρυσή Κατή ήταν η επόμενη ομιλήτρια που αναφέρθηκε στη διαμόρφωση του βιβλίου και στα χαρακτηριστικά του, σχετικά με τις συνταγές και την παρουσίαση της έρευνας του συγγραφέα.

* Ακολούθησε ο ερευνητής τοπικής λαογραφίας Νίκος Φίλος, συνεργάτης του συγγραφέα, που μίλησε για τη μαγειρική στη ζωή της γυναίκας καραγκούνας, στις διάφορες περιστάσεις στον κύκλο του χρόνου και στον κύκλο της ζωής της. Λαογραφία και μαγειρική, η στάση της γυναίκας στο παλιό καραγκούνικο σπίτι: Στην κουζίνα, στην τάβλα που έτρωγε η οικογένεια με την ίδια να στέκει όρθια υπομονετικά, περιμένοντας να τελειώσουν για να φάει και η ίδια…

* Τελευταίος ομιλητής, ο συγγραφέας Γιώργος Μαγαλιός, ο οποίος περιέγραψε την ερευνητική διαδικασία που ακολούθησε για την καταγραφή των φαγητών, τον τρόπο παρασκευής τους και τελικά την συγγραφή του βιβλίου του. Τέλος, ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τους πληροφοριοδότες του, αλλά και τον ΔΟΠΑΠΑΠ για την επίτευξη του στόχου του, της έκδοσης αυτού του βιβλίου.

Στη διάρκεια της παρουσίασης, προβλήθηκαν μικρά βίντεο και φωτογραφίες, από την ερευνητική καταγραφή του Γιώργου Μαγαλιού.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους Καραγκούνηδες, τους μεγαλύτερους για να θυμηθούν τα φαγητά της μάνας τους, αλλά ιδίως στις νέες γενιές που δεν έζησαν την μαγειρική και τις τροφές των παλιότερων, αλλά που είναι απαραίτητο να γνωρίσουν την μεγάλη αξία, από άποψη γεύσης και υγιεινής, των τροφών από τα ντόπια προϊόντα.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον Δήμο Παλαμά και μοιράζεται δωρεάν. Μέχρι τώρα έχει μοιραστεί σε δημότες και σε μαθητές των δημοτικών σχολείων του δήμου, ενώ θα δοθεί και στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι παρέλαβαν από ένα αντίτυπο υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα, ενώ είχαν την χαρά και την ευχαρίστηση να απολαύσουν τοπικά εδέσματα, παραδοσιακές πίτες και γλυκά, αλλά και πολλών γεύσεων λικέρ, όλα φτιαγμένα από τις γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά.

Γιάννης Γκάτζικος






 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου