Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Πρόωρη εμφάνιση πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοφυτείες του δήμου Παλαμά

Με βάση τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν οι γεωπόνοι του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπιστώνεται αυξημένος πληθυσμός πράσινου σκουληκιού σε ορισμένες περιοχές του δήμου.
Αυτό όμως που πραγματικά μας ανησυχεί είναι, όχι μόνο η πρόωρη εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού, αλλά και το ότι συναντάμε ενεργά σκουλήκια και όχι μόνο πεταλούδες. Το γεγονός αυτό πρέπει να κάνει τους γεωργούς να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, παρακολουθώντας την καλλιέργειά τους τακτικά και καταγράφοντας τις παρατηρήσεις τους.
Την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην εφαρμόζονται ψεκασμοί, γιατί τώρα, είναι η εποχή όπου εγκαθίστανται στην βαμβακοκαλλιέργεια μεγάλοι πληθυσμοί ωφέλιμων εντόμων. Έπειτα, οι παραγωγοί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν απαιτείται καμιά επέμβαση με ψεκασμό εφόσον οι πληθυσμοί των προνυμφών είναι κάτω από το όριο επέμβασης, δηλαδή κάτω από τα έξι (6) σκουλήκια ανά εκατό (100) φυτά. Άλλωστε, πρέπει να τονιστεί ότι οι αλόγιστοι ψεκασμοί μπορεί να επιφέρουν άλλα προβλήματα όπως τετράνυχο, αφίδες, αλευρώδη, κ.ά. ή ακόμη και εμφάνιση ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα σκευάσματα.
Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:
* Οι βαμβακοκαλλιεργητές πρέπει να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους ανά 2-3 ημέρες.
* Να ελέγχουν την καλλιέργεια σε 5 διαφορετικά σημεία και 100 περίπου φυτά σε κάθε σημείο.
* Την περίοδο αυτή έχουμε μεγάλο αριθμό ωφέλιμων εντόμων που μπορούν να αντιμετωπίσουν την πρώτη γενιά του σκουληκιού, οπότε πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί, οι οποίοι πρέπει να γίνονται πιο εντατικά από την εμφάνιση της δεύτερης και πιο επιζήμιας γενιάς του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι.
* Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Ιούνιο περιόρισαν τον πληθυσμό των εχθρών του βαμβακιού και κυρίως των αφίδων.
* Ψεκάζουμε μόνο όταν οι πληθυσμοί των προνυμφών ξεπερνούν τα έξι (6) σκουλήκια ανά εκατό (100) φυτά και ξεκινάμε με τα πιο εκλεκτικά εντομοκτόνα.
* Τέλος, τονίζουμε ότι οι προσβολές από την πρώτη γενιά του πράσινου σκουληκιού είναι μικρής σημασίας, επειδή τα προσβεβλημένα καρποφόρα όργανα αντικαθίστανται με νέα από το ίδιο το φυτό.

Από το Γραφείο Ενημέρωσης
του Δήμου Παλαμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου