Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Το στέμμα των αυγών - Ένα βυζαντινό χειρόγραφο

Συγγραφέας: Κώστας Χατζηαντωνίου
Είδος: Μυθιστόρημα
Σελίδες: 384
Έτος έκδοσης: 9 Νοε 2020
Τιμή: 18 ευρώ

Τον Αύγουστο του 1922, κατά την οπισθοχώρηση του ελληνικού στρατού από τη Μικρά Ασία, ο λοχαγός Αναγνώστου διασώζει ένα πολύτιμο ντοκουμέντο: ένα χειρόγραφο του 13ου αιώνα μεταγραμμένο στην νεοελληνική γλώσσα, σε έξι τετράδια. Συγγραφέας του βυζαντινού χειρογράφου -που δεν σώθηκε- φέρεται να είναι ο μοναχός Ευψύχιος και τόπος γραφής η Μονή Σωσάνδρων, στο φημισμένο όρος Σίπυλος της Ιωνίας.

Ενενήντα χρόνια αργότερα, το 2012, μια ηλικιωμένη Μικρασιάτισσα παραδίδει σε έναν συγγραφέα εκείνα τα τετράδια, που είχαν περιέλθει στην κατοχή της, και δίνει το έναυσμα για να ξετυλιχθούν τα μεγάλα γεγονότα της εποχής και η μυθιστορηματική ζωή του Ευψύχιου.

Σε κλίμα έντονου μυστηρίου και διαρκούς συσκότισης, περιγράφονται οι δραματικές στιγμές της άλωσης της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204, η προσπάθεια των κατακτητών να οργανώσουν μια λατινική επικράτεια, αλλά και ο αγώνας των εκπατρισμένων Βυζαντινών να συγκροτήσουν στην Μικρά Ασία ένα εξόριστο βασίλειο μέχρι να ανακτήσουν την Κωνσταντινούπολη.

Στο μυθιστόρημα «Το στέμμα των αυγών» αναβιώνει ένας χαμένος κόσμος αλλά και μια περίοδος κρίσιμη για την βυζαντινή ιστορία. Είναι ένα βιβλίο αναφοράς για την Αυτοκρατορία της Νικαίας, όπου τέθηκαν οι βάσεις ώστε να γεννηθεί η νεοελληνική συνείδηση.

Κώστας Χατζηαντωνίου

Ο Κώστας Χατζηαντωνίου γεννήθηκε το 1965 στην Ρόδο, όπου διαρκώς επιστρέφει. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει αφηγήματα, ιστορικές μελέτες και βιογραφίες, δοκίμια κριτικής και στοχασμού, καθώς και δύο μυθιστορήματα: το πρώτο (Αγκριτζέντο, Ιδεόγραμμα 2009) έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) και έχει μεταφραστεί σε έξι ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ το δεύτερο (Ο κύκλος του χώματος, 2017) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου