Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

«Καρδίτσα ο φτωχός συγγενής της Θεσσαλίας - Ίδια νοοτροπία και μετά την πλημμύρα»

Άρθρο του πρώην δημάρχου Καρδίτσας Δομίνικου Βερίλλη


Πέρασε ένας χρόνος από την καταστροφική πλημμύρας της 18ης Σεπτεμβρίου 2020 στην Καρδίτσα για την οποία έχουν γραφεί τόσα πολλά σχετικά με τις παραλείψεις και τα συνεχή λάθη.

Ενώ σήμερα γίνονται αναφορές από τη μία για μετατροπή της καταστροφής σε ευκαιρία και από την άλλη για μεγάλες ελλείψεις, για απευθείας αναθέσεις με ροή αδιαφανούς χρήματος.

Για την Καρδίτσα βέβαια, λίγες μέρες μετά την πλημμύρα, τα είπε όλα, με δύο λόγια, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων. Είπε , δε, περιληπτικά. Είδατε τι έγινε στην Καρδίτσα.. Εδώ τα αποφύγαμε. Γιατί εδώ, στα Τρίκαλα, κάναμε έργα Αντιπλημμυρικά.

 

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Άποψή μου είναι ότι ένα χρόνο μετά δεν χρειάζονται οι <<μετά Χριστόν προφήτες>>. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και πράξεις για μεγάλα και ουσιαστικά.

Πριν την καταστροφή έγραφα <<Κάντε κάτι και για το νομό Καρδίτσας. Για τα νερά στη Θεσσαλία, τα αρδευτικά, την ανάγκη κατασκευή ταμιευτήρων και στην Καρδίτσα … >>. Όχι γιατί είχα κάποιες μαντικές ικανότητες.

Αλλά γιατί έβλεπα ότι οι πολλές και μεγάλες χρηματοδοτήσεις πήγαιναν στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων. Είναι δε απορίας άξιο πως δεν τα έβλεπαν και οι αρμόδιοι; Όχι μόνον για τα αντιπλημμυρικά έργα και τον καθαρισμό των ποταμιών αλλά και το μεγάλο έργο του φράγματος και του ταμιευτήρα Μουζακίου.

Σήμερα , ένα χρόνο μετά, φαίνεται ότι, ίσως, η νοοτροπία του <<Φτωχού συγγενή >> σε βάρος της Καρδίτσας δεν άλλαξε. Ανακοινώνεται η ένταξη του φράγματος Σκοπιάς Φαρσάλων, των φραγμάτων Νεοχωρίτη, Γριζάνου, Αχλαδοχωρίου και Τιτάνου νομού Τρικάλων και των φραγμάτων Διλόφου (Κακλιτζόρεμα) και Ναρθάκης (Λουτζιακόρεμα) Λάρισας, όχι όμως και του φράγματος Μουζακίου.

Αλλά δεν είναι μόνον στο θέμα των υδάτων. Η ίδια νοοτροπία φαίνεται ότι υπάρχει παντού και θα ήθελα να αναφερθώ σε τρία ζητήματα της Καρδίτσας για τα οποία έγραψα σχετικά, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρών ανταπόκριση.

 

ΑΤΥΧΗΜΑ- ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ

Έγραψα προ ημερών για τους κυκλικούς κόμβους στη Θεσσαλία οι οποίοι βελτίωσαν την κυκλοφορία στις πόλεις των Τρικάλων της Λάρισας και του Βόλου και τις αναβάθμισαν αισθητικά. Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκα στην επικινδυνότητα του κόμβου στο λεγόμενο Δέλτα Καρδίτσας. Περνώντας από εκεί διαπίστωσα ότι το σιδερένιο κιγκλίδωμα ήταν πάλι σπασμένο. Αλλά τώρα στο σημείο εκείνο υπάρχουν και λουλούδια, τα οποία εναπόθεσαν κάποιοι...

Πιστεύω ότι πρέπει άμεσα, παράλληλα με την κατασκευή κόμβων και στην πόλη της Καρδίτσας, να γίνει περισσότερο ασφαλής.. Όπως όλοι οι άλλοι κυκλοφοριακοί κόμβοι σε Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο.

 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Έγραψα για το γεγονός ότι στις επετείους της Απελευθέρωσης των Θεσσαλικών πόλεων από τους Τούρκους και γενικότερα της Θεσσαλίας το 1881, όλες οι Θεσσαλικές πόλεις πραγματοποιούν κάποιες τιμητικές εκδηλώσεις. Εξαίρεση απετέλεσε η Ελασσόνα γιατί απελευθερώθηκε αργότερα, το 1912 και η πόλη της Καρδίτσας –η πρωτεύουσα του νομού- για άγνωστο λόγο. Παρόλο, που σε πολύ μεγάλο βαθμό, η απελευθέρωση ολόκληρης της Θεσσαλίας οφείλετε στους επαναστάτες της περιοχής μας.

Αναφέρθηκα στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Φάρσαλα 15 Αυγούστου, τον Αλμυρό 17 Αυγούστου, τα Τρίκαλα 23 Αυγούστου και τώρα διαβάζω ότι στη Λάρισα πραγματοποιήθηκαν συνεχείς εκδηλώσεις που διήρκεσαν επτά ημέρες. Επίσης στήθηκε προτομή του στρατηγού Σκαρλάτου Σούτσου. Ο οποίος ως εκπρόσωπος του Ελληνικού κράτους ήταν απλά ο επικεφαλής του ελληνικού στρατιωτικού τμήματος που παρέλαβε διοικητικά την πόλη. Όπως είχε γίνει τότε και σε όλες τις άλλες πόλεις. Και μη μου πει κάποιος ότι είναι κακό να τιμάς την πόλη σου,

την προσφορά και την συμβολή της καθώς και τους δικούς σου ανθρώπους. Ούτε ότι είναι κακό να στήνονται μνημεία σε μία πόλη τα οποία, εκτός από την αισθητική ,δίνουν κύρος και προβολή. Ούτε είναι τυχαίο ότι η Λάρισα δημιουργούνται πληθώρα μουσείων και συνεχώς κάθε είδους και υποδομές πολιτισμού. Απλά θυμίζω ότι χρηματοδοτήσεις για παρόμοια έργα δικαιούται και η Καρδίτσα.

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δύο χρόνια ταλανίζεται το Νοσοκομείο Καρδίτσας με τον ορισμό διοικητών. Τη μία ορίζεται διοικητής ο κ. Πατέρας και μετά ανακαλύπτουν ότι είναι υπερήλικος. Την άλλη διώχνουν τον έμπειρο

Διοικητή κ Κεχαγιά που οι ίδιοι είχαν ορίσει και παρά τις έντονες αντιθέσεις που είχαν εκφρασθεί στο ίδιο το Νοσοκομείο Καρδίτσας. Τώρα για 9 μήνες το Νοσοκομείο Καρδίτσας είναι ακέφαλο, χωρίς Διοικητή.

Χρέη Διοικητή κάνει ο αντίστοιχος των Τρικάλων. Σε μία περίοδο που συζητούνται και είναι στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης η Συνένωση Νοσοκομείων καθώς και η Αξιολόγησή τους.. Δεν αντιλαμβάνονται όλοι οι αρμόδιοι εδώ τι γίνεται ; και πόσο κακό , πολύ πιθανόν, έρχεται; Αλλά και οι Τρικαλινοί παράγοντες δεν βλέπουν ότι τέτοιες καταστάσεις – παρόλο που το Νοσοκομείο τους έχει ισχυροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια- δεν είναι, μακροχρόνια, υπέρ του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Σε όλα αυτά, προς το παρόν, θα ήθελα απλά να σημειώσω και να προσθέσω ότι η νοοτροπία αυτή, <<Καρδίτσα ο φτωχός συγγενής σε όλα>>, πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου