Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ανακοίνωση - κάλεσμα από Ε.Ο.Α.Σ.Κ. και επιτροπές πληγέντων για σύσκεψη φορέων και σωματείων

* Σήμερα Δευτέρα 25/10 και ώρα 6.30’ μ.μ. στο Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας, Εργατικά Συνδικάτα, Σωματεία, Συλλόγους, κάθε φορέα που θέλει να παλέψει μαζί μας
* Το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι  στην πλατεία Συντάγματος.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από τις καταστροφικές πλημμύρες του "Ιανού". Όλοι μας είδαμε εκείνες τις μέρες τα σπίτια μας, τα μαγαζιά μας, τις επιχειρήσεις μας, τα χωράφια με τις καλλιέργειες μας, τις αποθήκες μας, κ.λπ., τους κόπους μια ζωής να καταστρέφονται λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας και συνανθρώπου μας να χάνουν τις ζωές τους.

Τώρα βλέπουμε, παρ’ όλες τις μεγάλες υποσχέσεις, τα όποια έργα έγιναν ή θα γίνουν είναι μόνο μπαλώματα και αποκαταστάσεις.

Αποκαλύφθηκε η ηθελημένη διαχρονική ανικανότητα όλων των κρατικών φορέων (κυβερνήσεων, περιφέρειας, δήμοι, ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ) αφού δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά – εγγειοβελτιωτικά – αποστραγγιστικά και αρδευτικά έργα. Γι’ αυτό αμέσως μετά ξαναζήσαμε νέες πλημμύρες ενώ ταυτόχρονα μέσα στο καλοκαίρι έμειναν απότιστες καλλιέργειες λόγω έλλειψης νερού.

Αυτό σημαίνει ότι ο νομός μας μπροστά σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση και το χειρότερο είναι ότι από τη μια θα πλημμυρίζουμε και από την άλλη δεν θα έχουμε νερό για τις συνολικές ανάγκες του λαού της περιοχής μας!!

Αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα για την ΕΕ και τις Ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί υπάρχει – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους – περισσότερο όφελος για το κράτος τους να δίνουν τις όποιες αποζημιώσεις, παρά να δημιουργούν υποδομές για το λαό. Άλλωστε θα τα είχαν κατασκευάσει εδώ και χρόνια, αν ήταν να κέρδιζαν αρκετά απ’ αυτά οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι κατασκευαστικές εταιρίες, όπως κάνουν π.χ., με τους αυτοκινητόδρομους, τα αιολικά πάρκα, κλπ.

Οι επιπτώσεις των πλημμυρών ήρθαν να προστεθούν στην ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειές μας, εξαιτίας της πανδημίας που μας αφήνουν απροστάτευτους αλλά και την πολιτική που εφαρμόζουν όπως με την κατάργηση του οκταώρου και την Κυριακή αργία, τα ωράρια λάστιχο.

Γιατί η κυβέρνηση σήμερα καθώς και οι προηγούμενες δεν προχώρησαν στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ; Γιατί δεν καταργούνε τους κόφτες του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωνόμαστε στο 100% της πραγματικής ζημιάς από πάσα αιτία και νόσο.

Οι καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα σε Λάρισα, Μαγνησία, Αττική, Εύβοια, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και άλλες περιοχές, με τραγελαφικά φαινόμενα, όπως οι εικόνες των μαθητών να "σκαρφαλώνουν" σε θρανία για να γλιτώσουν από τα νερά, έρχονται να προστεθούν στο πλήθος παλαιότερων αντίστοιχων γεγονότων, από τη Μάνδρα, μέχρι και την Εύβοια πάλι.

Οι μόνιμες πλημμύρες και πυρκαγιές, οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα του κράτους αφορά μόνο τη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Από την άλλη μόνο όταν διεκδικούμε εμείς με τους αγώνες μας επιβάλλουμε λύσεις όπως άλλωστε επιβάλλαμε στο παρελθόν έχοντας κατακτήσεις και νίκες από τους αγώνες μας.

Όλο αυτό το χρόνο, δεν μείναμε με το στόμα κλειστό!! Κόντρα στο κλίμα συμβιβασμού που προσπάθησε να καλλιεργήσει η Κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, πραγματοποιήσαμε μαζικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις στην Αντιπεριφέρεια, με τρακτέρ σε επαρχιακούς δρόμους, αλλά και το τελευταίο συλλαλητήριο- συναυλία μέσα στο καλοκαίρι.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η κοροϊδία

Γιατί αφού τα έκανε τόσο καλά όσο προκλητικά προβάλλει την περιοχή ως υπόδειγμα ικανοποίησης των πληγέντων η κυβέρνηση και στηρίζουν από κοντά η Περιφέρεια, οι Δήμοι, το Επιμελητήριο και το ΤΟΕΒ, υπάρχουν:

·       Πολλές οικογένειες από τις γειτονιές μας, που τα σπίτια τους είτε κατέρρευσαν είτε κρίθηκαν κατεδαφιστέα και μη κατοικήσιμα δεν έχουν πάρει ακόμα το επίδομα ενοικίου, ζητώντας τους μάλιστα να πληρώσουν τα γκρεμίσματα κι από την τσέπη τους. Αποζημίωση για την οικοσκευή έχουν πάρει 1761 νοικοκυριά με μέσο όρο χρημάτων ανά πληγέντα τα 2.200 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί που έχουν απορριφθεί επειδή δεν πληρούν  μια σειρά προϋποθέσεις – κόφτες που έχουν βάλει ( π.χ. πρώτη κατοικία, ρολόι ΔΕΗ κ.ά.) με αποτέλεσμα να μην έχουν πάρει καθόλου χρήματα.

·       Οι αποθηκευτικοί χώροι τα υπόγεια, τα ασανσέρ και οι κοινόχρηστοι χώροι δεν αποζημιώνονται.

·       Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροεπιχειρηματίες της Καρδίτσας που έχουν πάθει ζημία άνω των 8000 ευρώ από την εφάπαξ αποζημίωση, έχουν πάρει μόλις το 20%, ενώ μάλιστα η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το ύψος της αποζημίωσης θα είναι στο 55% της ζημιάς και αυτό σε βάθος 4ετίας.

·       Οι αγρότες, μόνο το 30% των αιτήσεων που επικυρώθηκαν προς αποζημίωση για το πάγιο κεφαλαίο που καταστράφηκε, πήρε το 20% της αποζημίωσης, με ταβάνι το 55% της ζημιάς. Δηλαδή από τα 8 εκατ. ευρώ ζημιάς θα αποζημιωθούν τα 4,4 εκατ. ευρώ και αυτά σε βάθος 4ετίας.

·       1000 ενστάσεις για τις αποζημιώσεις στην παραγωγή από τον ΕΛΓΑ στους αγροτοκτηνοτρόφους και μελισσοκόμους είναι ακόμα στο περίμενε, παρά τις υποσχέσεις για 100% δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή.

·       Όσο για τις φετινές καταστροφές στην παραγωγή ισχύει το «περίμενε και βλέπουμε».

Εμείς οι Καρδιτσιώτες, ξέρουμε πολύ καλά ότι τίποτα δεν μας  χαρίστηκε!! Οι όποιες αποζημιώσεις δόθηκαν ήταν αποτέλεσμα του οργανωμένου αγώνα μας!! Δείξαμε τη δύναμη που έχει η κοινή δράση και Συμμαχία του λαού, όπως με το μεγάλο Πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο πέρυσι στις 5 Οκτώβρη.

Την Τρίτη 12 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση των Φορέων και των Επιτροπών Αγώνα Πληγέντων από φυσικές καταστροφές στην οποία πήραμε μέρος.

Όλοι οι Φορείς και οι Επιτροπές που συμμετείχαμε στη σύσκεψη στην Αθήνα αποφασίσαμε ότι ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός στην πορεία διεκδίκησης όλων όσων μας ανήκουν είναι η συγκέντρωση όλων των δυνάμεων στην Αθήνα.  Συμφωνήσαμε με την μαζική μας συμμετοχή, το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι  να «βουλιάξουμε» την πλατεία Συντάγματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση να καλέσουμε την Δευτέρα 25-10 και ώρα 6.30’ μ.μ στο Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας, Εργατικά Συνδικάτα, Σωματεία, Συλλόγους, κάθε φορέα που θέλει να παλέψει μαζί μας, όχι μόνο για την πλήρη αποκατάσταση στις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές, αλλά και να βάλουμε σε προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού από κάθε κίνδυνο, με επαρκή χρηματοδότηση των αντίστοιχων έργων από την κυβέρνηση.

Είναι αναγκαίο όλοι μαζί σήμερα να παλέψουμε για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας επιβάλλοντας τις λύσεις που έχουμε ανάγκη εμείς.

Πρέπει να κατανοήσουμε πως και τα ελάχιστα δεν μας τα χαρίζουν, είναι θέμα διεκδίκησης – αγώνα – πάλης, εν τέλει είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης.

Συνεχίζουμε δυναμικά των αγώνα μας!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·       Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής, καθώς και τα εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής και άρδευσης. Στατικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτηρίων και αντισεισμική θωράκιση. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

·       Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% και για όλες τις ζημιές χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανένα αποκλεισμό πληγέντα, καθώς και οι αποζημιώσεις των ενστάσεων στους .

·       Να δοθεί άμεσα το επίδομα στέγασης χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο ύψος των αναγκών κάθε οικογένειας.

·       Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και των ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες και ειδικά όσους έχασαν το σπίτι τους. Αποκλειστικά με έξοδα του κράτους να γίνουν οι κατεδαφίσεις των γκρεμισμένων σπιτιών και η ανέγερση νέων κατοικιών χωρίς τραπεζικό δανεισμό. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

·       Αφορολόγητο όριο 12000 ευρώ για όλους. Διαγραφή όλων των χρεών των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου με προτεραιότητα αυτούς που έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ, σε εφορία (επιστρεπτέα κ.α.), δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ.

·       Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγροτο- κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους. Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

·       Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού που έχουν μετατραπεί σε μονάδες μίας νόσου. Να κατασκευαστεί άμεσα το Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι.

·       Όχι στη κατηγοριοποίηση και την υποβάθμιση των σχολείων μας. Άμεσα μέτρα προστασίας των παιδιών μας στα σχολεία απέναντι στην πανδημία. Να κατασκευαστούν άμεσα νέα σχολεία σε Παλαμά και Κοσκινά.

·       Κρατική χρηματοδότηση της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, για την άμεση συντήρηση των έργων τέχνης και την ουσιαστική επαναλειτουργία της."



Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας

Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων Καρδίτσας

Επιτροπή Πληγέντων Αλιάκ Μαχαλά Καρδίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου