Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Σε λειτουργία από αύριο η θέρμανση ΕΠΑΛ-Γυμνασίου Παλαμά με φυσικό αέριο

* Σήμερα, αναμένεται να τελειώσουν οι απαιτούμενες εργασίες στο σύστημα θέρμανσης του κτιρίου με φυσικό αέριο...

Με τηλεκπαίδευση πραγματοποιούνται και σήμερα για δεύτερη μέρα τα μαθήματα στο ΕΠΑΛ και στο Γυμνάσιο Παλαμά, μετά από απόφαση Δημάρχου, λόγω εργασιών σύνδεσης με φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου στο οποίο συστεγάζονται τα δύο σχολεία της πόλης μας.

Συγκεκριμένα, το πρωί Δευτέρας ο δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου υπέγραψε απόφαση για διήμερη αναστολή τής δια ζώσης λειτουργίας του Γυμνασίου Παλαμά και του Επαγγελματικού Λυκείου Παλαμά την Δευτέρα 15 και Τρίτη 16 Νοεμβρίου, ενώ η  εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

Στα πλαίσια της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, οι λέβητες πετρελαίου αντικαταστάθηκαν από λέβητες φυσικού αερίου, αλλά προέκυψαν κάποια προβλήματα που δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσει το σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα τα μαθήματα τις τελευταίες ημέρες να γίνονται με αφόρητο κρύο. Έτσι, το πρωί της Δευτέρας, μαθητές και εκπαιδευτικοί αντέδρασαν και ζήτησαν την παρέμβαση της δημοτικής αρχής, για να επιλυθεί το ζήτημα. Οι μαθητές απείλησαν μάλιστα και με κατάληψη του σχολείου, η οποία αποφεύχθηκε με την απόφαση του δημάρχου για διήμερη διακοπή της διά ζώσης πραγματοποίησης των μαθημάτων, τα οποία θα γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Στο διήμερο αυτό, η εταιρία αερίου ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα ολοκληρώσει τη σύνδεση με το φυσικό αέριο και από αύριο Τετάρτη 17 Νοέμβρη, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα θέρμανσης του κτιρίου με φυσικό αέριο, οπότε και τα μαθήματα των δύο σχολείων θα συνεχιστούν κανονικά διά ζώσης.

Η καθυστέρηση σύνδεσης του  κτιρίου με το δίκτυο φυσικού αερίου, οφείλεται σε κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις από πλευράς της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στην αρχική μελέτη που της είχε υποβάλει ο ανάδοχος του έργου. Οι διορθώσεις που έγιναν στη συνέχεια από την πλευρά του αναδόχου, δεν κρίθηκαν ούτε αυτές επαρκείς από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ που επανήλθε με παρατηρήσεις προς τον ανάδοχο, ο οποίος προσπαθούσε να τις αντιμετωπίσει. Έτσι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στη σύνδεση και στη συνέχεια στις ρυθμίσεις του εσωτερικού δικτύου για την λειτουργία του συστήματος, οι οποίες αντιμετωπίζονται σήμερα από τους τεχνικούς της εταιρίας.

Το έργο αναβάθμισης του κτιρίου

Να θυμίσουμε ότι η εγκατάσταση του εργολάβου  έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2020 και η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ήταν η 14η Σεπτεμβρίου του 2021.

Τις επόμενες ημέρες ήρθε ο «Ιανός» που έβαλε φρένο στο έργο. Στη συνέχεια, τα μέτρα κατά της πανδημίας και το πολύμηνο lockdown που ακολούθησε, δημιούργησε προβλήματα μετακίνησης των συνεργείων και της αποστολής των υλικών επί ένα σχεδόν εξάμηνο. Συν οι πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου 2021, συν οι επερχόμενοι καύσωνες του καλοκαιριού, πήγαν πίσω τις συνολικές εργασίες του έργου, το οποίο πήρε ήδη παράταση 6 μηνών (με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Παλαμά μετά από σχετική εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου), μέχρι τις 14 Μαρτίου 2022.

Σήμερα, εκτός από την επίλυση της σύνδεσης του κτιρίου με το φυσικό αέριο, οι εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί είναι η αλλαγή και τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες θερμοπρόσοψης στο κτίριο.

** Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 750.000 ευρώ, ενώ ο συμβατικός προϋπολογισμός του είναι 328.737,50,  αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου σχολικού κτιρίου Γυμνασίου - ΕΠΑΛ Παλαμά, Ενεργειακής Κατηγορίας Ζ, σε Κατηγορία Β, με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

-        Θερμομόνωση των εξωτερικών επιφανειών με πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης και εφαρμογή οπλισμένου συνθετικού έγχρωμου επιχρίσματος.

-        Αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων με θερμο-διακοπτόμενα αλουμινίου.

-        Αντικατάσταση των κλιματιστικών μονάδων με αντλίες θερμότητας SPLIT INVERTER.

-        Αντικατάσταση των δύο λεβήτων πετρελαίου με λέβητες φυσικού αερίου.

Τα αναμενόμενα οφέλη από το έργο είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών CO2, μέσω της αναβάθμισης της κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου