Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Σωτήρης Παπαγεωργίου: «Χρέη, ανατιμήσεις και μειωμένοι τζίροι απειλούν την αγορά της Καρδίτσας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας»

Σε άρθρο - παρέμβασή του, ο κ. Σωτήρης Παπαγεωργίου, φιλόλογος, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει τα εξής:

Τα τελευταία δύο έτη η αγορά εργασίας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση σε θέσεις εργασίας, εισοδήματα και επίπεδα επισφάλειας και αβεβαιότητας.

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία, μετά από 10 χρόνια λιτότητας, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο επικίνδυνο μείγμα αστάθειας, αφού το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων.

Σε δύσκολη θέση εκτός από τον καταναλωτή βρίσκεται και ο εμπορικός κόσμος της χώρας αφού σύμφωνα με το ΙΟΒΕ ήδη ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε σημαντικά πριν την έξαρση της πανδημίας και την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων.

Το προσεχές διάστημα η εστίαση, το λιανεμπόριο και η διασκέδαση θα υποστούν συνέπειες λόγω της συνακόλουθης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι ήδη αυξημένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα υπολογιστούν με την υψηλότερη διαχρονικά τιμή κιλοβατώρας στην χώρα.

Την ίδια στιγμή πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι το τετράμηνο Νοεμβρίου- Φεβρουαρίου προκύπτουν πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, αποπληρωμή χρεών πανδημίας, αποπληρωμή επιστρεπτέας προκαταβολής κ.α.)και ταυτόχρονα ξεπαγώνουν οι υποχρεώσεις τραπεζικών οφειλών με απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Μάλιστα κατά το ίδιο διάστημα σταματούν τα τελευταία μέτρα στήριξης του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, χωρίς να έχει γίνει ούτε μία ρύθμιση από την πλατφόρμα του πτωχευτικού.

Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, το αυξημένο κόστος ενέργειας και οι συσσωρευμένες οφειλές από το παρελθόν προκαλούν ανυπέρβλητα προβλήματα στις  επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Από τον Μάιο 2021 οι τιμές, σε εισαγμένα και εγχώρια προϊόντα, παρουσιάζουν ισχυρή ανοδική πορεία, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ, την ίδια στιγμή, ο κατώτατος μισθός και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.

Η εξασφάλιση ενός επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η οικονομική και η κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής και παροχής δανείων από το τραπεζικό σύστημα, ακόμα και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οφείλει ακόμη να προχωρήσει σε αναστολή φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων και σε μακροχρόνιες, βιώσιμες ρυθμίσεις  με κούρεμα οφειλών  ώστε να είναι βιώσιμες για την αγορά.

Παπαγεωργίου Σωτήρης

Φιλόλογος ΑΠΘ,MSc

Υπ. Διδάκτωρ Παν\ίου Ιωαννίνων

Μέλος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου