Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

«Επιβεβλημένος ένας νέος κι ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων για το ν. Καρδίτσας»

Άρθρο του Σωτήρη Παπαγεωργίου

Φιλόλογος ΑΠΘ, MSc
Υπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων
Μέλος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ

Τα αντιπλημμυρικά έργα στην Καρδίτσα, χωρίς καμία αμφιβολία, χαρακτηρίζονται ημιτελή, πρόχειρα και ανεπαρκή. Οι «αντιπλημμυρικές κορδέλες» που και αυτή τη φορά κόπηκαν ήταν «επικοινωνίας» κι όχι ουσίας.

Μετά το πέρας του φαινομένου «Ιανός» που εκτός των εκτεταμένων καταστροφών στοίχισε και ανθρώπινες ζωές, ο πρωθυπουργός της χώρας κατά τη διάρκεια της αυτοψίας του στην Καρδίτσα, δεσμεύτηκε ότι με ταχύτατους ρυθμούς θα προχωρήσει η αποκατάσταση του φράγματος του Μουζακίου, ο καθαρισμός και η ενίσχυση των αναχωμάτων των ποταμών Παμίσου, Ιταλικού και Καλέντζη ώστε να αποφευχθούν ανάλογες καταστροφικές συνέπειες στην πόλη και τα χωριά.

Μάλιστα για την αποπεράτωση του καθαρισμού των τριών ποταμών εγκρίθηκαν κονδύλια ύψους 38 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, 16 μήνες μετά την μεγάλη καταστροφή, στο μεγαλύτερο μέρος τους παραμένουν και οι τρεις ποταμοί ακαθάριστοι.

Η πολιτεία σε όλες της τις εκφάνσεις (κεντρική διοίκηση, αυτοδιοίκηση) όφειλε να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση αντίστοιχων καιρικών φαινομένων. Ο Καρδιτσιώτης δεν αντέχει άλλο να βλέπει τους κόπους του να εξανεμίζονται και τις περιουσίες του να χάνονται. Η πόλη και ο νομός δεν αντέχουν άλλο να κείτονται έρμαια των διαθέσεων κάθε «Ιανού» ή «Διομήδη». Για άλλη μια φορά οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες και ο αγροτικός κι ο κτηνοτροφικός κόσμος ζημιωμένος. Οι αποζημιώσεις που επιβάλλεται να δοθούν στους πληγέντες δεν μπορούν σε καμία των περιπτώσεων να «απαλύνουν τις πληγές» που μέσα σε 16 μήνες άνοιξαν εκ νέου.

Αν συνυπολογίσει κανείς πως το κόστος των αποζημιώσεων είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το κόστος της ολιστικής αντιπλημμυρικής αντιμετώπισης, αντιλαμβάνεται πως η επικαιροποίηση των παλαιότερων μελετών για αντιπλημμυρική προστασία σε συνδυασμό με την εκπόνηση νέας συνολικής και ολοκληρωμένης πρότασης για την πρόληψη αντίστοιχων καιρικών φαινομένων στο νομό μας, καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί, ομολογουμένως,  μια πραγματικότητα για τη σύγχρονη ζωή και οφείλουμε να προσαρμοστούμε σε αυτή. Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός των φορέων πρέπει να λάβει υπόψιν του όσα υποδεικνύουν οι ειδικοί εκκινώντας δηλαδή με παρεμβάσεις δασικές και περιβαλλοντικές και να καταλήξει στην οδοποιία ελέγχοντας την διατομή κάθε γέφυρας που έχει χτιστεί κατά το παρελθόν. Δυστυχώς τους τελευταίους 16 μήνες, αμέσως μετά το φαινόμενο του «Ιανού», οι υπεύθυνοι πολιτικοί προϊστάμενοι πράττουν ακριβώς το αντίστροφο(!).

Παπαγεωργίου Σωτήρης
Φιλόλογος Α.Π.Θ., MSc
Yπ. Διδάκτωρ Παν\μίου Ιωαννίνων
Μέλος Κ.Π.Ε. ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου