Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Παρουσιάστηκε την Κυριακή η ιστορία του 2ου Δημοτικού Παλαμά

Παρουσιάστηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Παλαμά "Παναγιώτης  Παλαμάς", η «Ιστορία του 2ου  Δημοτικού Σχολείου Παλαμά».
Η παρουσίαση  έγινε από τούς εκπαιδευτικούς του σχολείου, Απόστολο Παπαντίνα και  Θώμη Σίσκου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε πλούσιο αρχειακό υλικό, όπως:

- Η ίδρυση και η λειτουργία του Σχολείου το 1908 στο παλιό διδακτήριο.
- Η θεμελίωση του νέου διδακτηρίου το 1947 όπως την είδε ο τοπικός τύπος της εποχής και όπως φαίνεται  στο αρχείο του Σχολείου.
- Φωτογραφικό υλικό από το 1930 έως το 1988.
- Κατάσταση δασκάλων που υπηρέτησαν σε αυτό από το 1908 έως το 1985.
- Εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μαθητικού συσσιτίου του σχολικού έτους 1965-66.
Μέσα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν έχουμε τρείς βασικές πλευρές για το πώς ήταν η εκπαίδευση , πόρους σχολείων, πρόσληψη δασκάλων και μαθητικό δυναμικό (κατ’ επέκταση  πληθυσμός της πόλης).
Για την ιστορία να πούμε ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο ιδρύθηκε το 1908. Στην αρχή το σχολείο στεγάστηκε σε οίκημα της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου Χαντακλή πάνω στο λόφο. Το 1946 το κτίριο αυτό κρίθηκε επικίνδυνο.
Το διδακτήριο που στεγάζει τους μαθητές μέχρι σήμερα άρχισε να κτίζεται το 1947, με δαπάνη των κατοίκων της περιφέρειας του 2ου Δημοτικού Σχολείου.
Το σχολικό έτος 1949-50 στο σχολείο φοιτούσαν 344 μαθητές και λειτουργούσε ως τριθέσιο. Από το σχολικό έτος 1957-58 λειτουργεί ως εξαθέσιο.
Η εκδήλωση συγκίνησε ιδιαίτερα παλιούς δασκάλους και παλιούς μαθητές του σχολείου, οι οποίοι έφεραν στην μνήμη τους ένα κομμάτι της ζωής τους από το παρελθόν.
* «Η ιστορία του 2ου  Δημοτικού Σχολείου Παλαμά» είναι πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο σχολείο από τους εκπαιδευτικούς Παπαντίνα Απόστολο και Σίσκου Θώμη. Σύντομα θα κυκλοφορήσει το βιβλίο...


*** Στην εκδήλωση εκτέθηκαν παλιά αναγνωστικά και άλλα σχολικά βιβλία, πρωτότυπα ή επανεκδομένα...

  

*** Στην τοπική εφημερίδα "Θεσσαλική Φωνή", σε 4 συνέχειες -από την 1η Απριίου 1947- δημοσιεύεται το άρθρο "Ένα ειρηνικό εθνικό έργο στον Παλαμά - Η θεμελίωση δύο διδακτιρίων" (1ου και 2ου δημοτικού σχολείου):

*** Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση:
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου