Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Επτά νέα αρδευτικά αντλιοστάσια κατασκευάζονται στο νομό μας

Την περιοχή των Ορφανών όπου κατασκευάζεται ένα μεγάλο αρδευτικό αντλιοστάσιο, στο πλαίσιο σχετικής εργολαβίας επισκέφθηκε ο αντιπεριφερεριάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος μαζί με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ορέστη Ψαχούλα.
Ο κ. Τσιάκος ενημερώθηκε από τον εργολάβο για την πρόοδο των εργασιών, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό σημείο και ζήτησε την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωσή τους,
ώστε το έργο να παραδοθεί προς χρήση στους αγρότες.
Πρόκειται για ένα αρδευτικό αντλιοστάσιο, που θα αλλάξει τα δεδομένα της άρδευσης για τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής Λευκής - Φύλλου και Ορφανών δήλωσε αμέσως μετά την επίσκεψη του ο αντιπεριφερειάρχης. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός θεωρεί έργα πρώτης προτεραιότητας, όποια αφορούν στον αγροτικό τομέα. Εξάλλου και η αντιπεριφέρεια Καρδίτσας από την πρώτη στιγμή βρίσκεται κοντά στον αγρότη, στα προβλήματα και στις αγωνίες του, υπογράμμισε ο κ. Τσιάκος.
«Εκτιμούμε ότι ο πρωτογενής τομέας και ειδικά ο αγροτικός τομέας, μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας. Για το λόγο αυτό κάνουμε ότι είναι δυνατό -  διαχειριζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πιστώσεις που έχουμε στη διάθεση μας- στην κατεύθυνση παραγωγής έργου που θα στηρίζει τον αγρότη. Είναι για εμάς θέμα ύψιστης σημασίας. Και επειδή οι αγρότες μας πρωτίστως έχουν ανάγκη έργα αρδευτικής υποδομής, που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα τους παρέχουν επαρκείς ποσότητες νερού για τις καλλιέργειες τους, για το λόγο αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα, για να δείξω ότι ο αγροτικός τομέας είναι η βαριά βιομηχανία και για αυτό τον στηρίζουμε», δήλωσε ο κ. Τσιάκος. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έχουν δρομολογηθεί σειρά έργων που αφορούν στην κατασκευή αντλιοστασίων που θα καλύψουν πάνω από 12.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης συνολικού προϋπολογισμού περίπου 480.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις που διατίθενται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΚΑΠ  Π.Ε ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Κ.Α 11124 Πρόγραμμα έτους 2012.

Τα αντλιοστάσια που κατασκευάζονται:

Α.-ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ

1.-Αντλιοστάσιο περιοχής "Χτούρι" Τ.Κ  Λεύκης  (αρδευτικό)

Mε προηγούμενη εργολαβία κατασκευάστηκε αντλιοστάσιο στο ποταμό Φαρσαλίτη που κάνει μετάγγιση νερού στο συλλεκτήρα ΙΙ 5 (Χτούρη) μέσω δίδυμων υπόγειων αγωγών. Σε συνέχεια δια μέσου κεντρικής τάφρου το νερό δια βαρύτητας μεταφέρεται σε περιοχή της Τ.Κ Λεύκης. Στο σημείο αυτό προβλέπεται να γίνει κατασκευή τεχνικού διαστάσεων 4,00χ6,00 για την έδραση δύο αντλητικών συγκροτημάτων από στροβιλοφόρο αντλία παροχής.
Από την έξοδο του πρώτου αντλιοστασίου , προβλέπεται να κατασκευαστεί υπόγειος αγωγός από χαλυβδοσωλήνα διαμέτρου Φ 500 χιλστ. πάχους 4,8 χιλστ. μήκους 20 μ , ο οποίος κάνει μετάγγιση του νερού σε παρακείμενη τάφρο και μεταφέρεται δια βαρύτητος , για την άρδευση 2.490 στρεμμάτων της περιοχής.
Από την έξοδο του δεύτερου αντλιοστασίου, προβλέπεται να κατασκευαστεί υπόγειος αγωγός από χαλυβδοσωλήνα διαμέτρου Φ 500 χιλστ. πάχους 4,8 χιλστ. μήκους 500 μ, ο οποίος κάνει μετάγγιση του νερού σε παρακείμενη τάφρο και μεταφέρεται δια βαρύτητος σε περιοχή της Τ.Κ Ορφανών για την άρδευση 2.490 στρεμμάτων της περιοχής.
Για την διατήρηση της στάθμης του νερού στην κεντρική τάφρο προβλέπεται η κατασκευή θυροφράγματος με δύο θυρίδες διαστάσεων 0,60χ1,60 οι οποίες θα κινούνται με ειδικό μηχανισμό.
Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση ηλεκτρικού πίνακα ισχύος P=125 HP καθώς υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Β.-ΔΗΜΟΣ  ΠΑΛΑΜΑ

2.-Αντλιοστάσιο περιοχής  Τ.Κ  Ορφανών (αρδευτικό)

Στο σημείο αυτό προβλέπεται να γίνει κατασκευή τεχνικού διαστάσεων 4,00χ6,00 για την έδραση ενός (1) αντλητικού συγκροτήματος από στροβιλοφόρο αντλία παροχής. 
Από την έξοδο του πρώτου αντλιοστασίου , προβλέπεται να κατασκευαστεί υπόγειος αγωγός από χαλυβδοσωλήνα διαμέτρου Φ 500 χιλστ. πάχους 4,8 χιλστ. μήκους 20 μ  , ο οποίος κάνει μετάγγιση του νερού σε παρακείμενη τάφρο και μεταφέρεται δια βαρύτητος , για την άρδευση 2.490 στρεμμάτων της περιοχής.
Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση ηλεκτρικού πίνακα ισχύος P=50 HP καθώς υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Γ.-ΔΗΜΟΣ  ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

3.-Αντλιοστάσιο περιοχής Τ.Κ Αρτεσιανού -Μέγας (αρδευτικό)

Στην αριστερή παγγίνα του συλλεκτήρα ΙΙΙ 1 (Μέγας) της Τ.Κ Αρτεσιανού  προβλέπεται η κατασκευή οικίσκου διαστάσεων 3,70χ3,70 , εντός του οποίου θα τοποθετηθεί ένα  αντλητικό συγκρότημα από στροβιλοφόρο αντλία παροχής.Από την έξοδο του αντλιοστασίου , προβλέπεται να κατασκευαστεί υπόγειος χαλύβδινος αγωγός εσωτερικής & εξωτερικής προστασίας διατομής Φ 300 χιλστ. πάχους 4,80 χιλστ. μήκους 25 μ , για την μετάγγιση του νερού, για την μετάγγιση του νερού σε παράπλευρη τάφρο και την μεταφορά του νερού δια βαρύτητας, για την άρδευση 900 στρεμμάτων της περιοχής.
Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση ηλεκτρικού πίνακα ισχύος P=25 HP καθώς υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Δ.-ΔΗΜΟΣ  ΠΑΛΑΜΑ

4.-Αντλιοστάσιο περιοχής Τ.Κ Ψαθοχώρας-Καλέντζης  (αρδευτικό)

Στην αριστερή παγγίνα του ποταμού Καλέντζη στη Τ.Κ Ψαθοχώρας προβλέπεται να κατασκευαστεί οικίσκος διαστάσεων 3,70χ3,70 , εντός του οποίου θα τοποθετηθεί ένα αντλητικό συγκρότημα ( αποξηλώνεται το παλαιό και μεταφέρεται σε νέα θέση) από στροβιλοφόρο αντλία παροχής.
Από την έξοδο του αντλιοστασίου , προβλέπεται να κατασκευαστεί υπόγειος χαλύβδινος αγωγός εσωτερικής & εξωτερικής προστασίας διατομής Φ 500 χιλστ. πάχους 4,80 χιλστ. μήκους 25 μ, για την μετάγγιση του νερού, για την μετάγγιση του νερού σε παράπλευρη τάφρο και την μεταφορά του νερού δια βαρύτητας, για την άρδευση 2400 στρεμμάτων της περιοχής.
Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση ηλεκτρικού πίνακα ισχύος P=40 HP καθώς υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Ε.-ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ

5.-Σοφάδες –περιοχή Τ.Κ Αγ. Παρασκευής

Στην περιοχή αυτή προβλέπεται η επέκταση υφιστάμενου υπόγειου αγωγού σε μήκος 590 μ από σωλήνα P.V.C διαμέτρου Φ 450 χιλστ. 6 ΑΤΜ για την μετάγγιση του νερού σε παρακείμενες τάφρους και την βελτίωση της άρδευσης 1.000 στρεμμάτων με την τοποθέτηση 5 τεμαχίων δικλείδων υδροληψίας.

ΣΤ.-ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

6.-Περιοχή Τ.Κ Παλαιχωρίου-Bουβουλίνας

Στην περιοχή αυτή προβλέπεται η τοποθέτηση υπόγειου αγωγού σε μήκος 200 μ από χαλυβδοσωλήνα Φ 400 χιλστ. πάχους 4,8 χιλστ. για την μετάγγιση του νερού σε παρακείμενες τάφρους και την βελτίωση της άρδευσης 3.000 στρεμμάτων .

Ε.-ΔΗΜΟΣ  ΣΟΦΑΔΩΝ

7.-Περιοχή Τ.Κ Γεφυρίων-Ίτολη

Στην περιοχή αυτή προβλέπεται η τοποθέτηση υπόγειου αγωγού σε μήκος 10 μ από χαλυβδοσωλήνα Φ 400 χιλστ. πάχους 4,8 χιλστ. για την μετάγγιση του νερού σε παρακείμενη τάφρο για την βελτίωση της άρδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου